Met de aankondiging van zijn eerste beleidsplannen gaat president Trump er met gestrekt been in. Brussel ziet het met lede ogen aan. 

EU-president Donald Tusk publiceerde deze week dan ook een zeer opmerkelijke brief waarin hij stelt dat het huidige regeringsbeleid van de Amerikanen een gevaar vormt voor de Europese Unie. De traditioneel sterke verbondenheid tussen Europa en de VS lijkt op dit moment ver te zoeken. Volgens Tusk is het nu aan de regeringsleiders om hun ‘Europese trots’ te tonen om zo een vuist te maken tegen Trump. 

Gisteren kwamen de regeringsleiders van de Europese lidstaten bij elkaar voor een informele top op Valetta. Een belangrijk agendapunt: de bekoelde relatie tussen de EU en de VS. 

Toch komen de plannen van Trump niet uit de lucht vallen: tijdens zijn verkiezingscampagne uitte Trump al felle kritiek op de Europese Unie. Zo zei hij onder meer dat hij het zou begrijpen wanneer meer Europese landen een voorbeeld zouden nemen aan de Brexit en beloofde hij de Amerikaanse bijdrage aan de NAVO drastisch te verlagen. Volgens Trump is ook de euro op z’n retour. 

We bespreken de bekoelde relatie tussen Europa en de VS met Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep. Ook spreken we met Mathieu Segers, professor Europese geschiedenis en Europese integratie aan de universiteit van Maastricht. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.