Afgelopen weekend konden liefhebbers van klassieke muziek voor het eerst naar het festival Wonderfeel. Net zoals bij Lowlands kamperen in de bossen, met rollende keukens en een biertje erbij. 

Voor klassieke muziekbeleving hoef je niet meer chique naar het heilige Concertgebouw, maar ga je lekker casual naar een loods of club om daar uit je dak te gaan. Of genieten van Beethoven in een café.. Het kan allemaal.

Musici, programmeurs en orkestdirecteuren praten over de toekomst van klassieke muziek: hoe kan een traditioneel instituut als een symfonieorkest in onze moderne samenleving een steeds meer visueel ingesteld jong publiek trekken? Wat voor impulsen en vernieuwingen zijn daarvoor nodig? Essentieel, want het publiek vergrijst, de bezoekersaantallen kelderen drastisch en nog maar de helft van de bezoekers wordt geraakt door de muziek.

EenVandaag onderzoekt de frisse wind door het conservatieve bolwerk van de klassieke muziek. Het broeit! We spreken met John Idema over zijn nieuwe Wolfgang App, directeur Georges Mutsaerts en muzikanten als Stargaze, Ragazze Kwartet en Remy van Kesteren van het Wonderfeel Festival. En de puritein, die gruwelt van al deze verhipping.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.