Jongeren en klassieke muziek: het is een combinatie die je niet vaak samen ziet. Bezoek een willekeurig klassiek concert en de gemiddelde bezoeker heeft recht op AOW. Hoe zorg je ervoor dat jongeren toch deze concerten bezoeken?

Dertigers Olga Mouret en Milena Haverkamp, beiden liefhebbers van klassieke muziek, hebben een missie: de jeugd aan klassieke muziek helpen. Op 4 april organiseren zij Klassifest in poptempel Paradiso. "Het is een soort mini-festival met klassieke muziek gericht op een jonger publiek", vertelt Mouret.

Milena Haverkamp (links) en Olga Mouret (rechts)
Bron: Klassifest
Milena Haverkamp (links) en Olga Mouret (rechts).

Vergrijzing in klassieke concertzalen

Lang werd er gedacht dat jongeren vanzelf wel klassieke muziek zouden gaan waarderen, als ze ouder werden. Uit de praktijk blijkt dat dit niet automatisch zo werkt.

Onderzoek toont aan dat er nog geen nieuwe generatie is opgestaan die de oude generatie concertgangers opvolgt in het bezoeken van bijvoorbeeld het Concertgebouw. Om die reden wordt er gekeken hoe een jonger publiek op andere manieren naar de klassieke concertzalen te trekken is.

Muziekkennis zonder het te weten

Mouret en Haverkamp proberen met Klassifest klassieke muziek te combineren met een popconcert. "Er is een geweldige groep aan musici. Alle concerten duren een half uur, er zijn geen stoelen en de bar is open. Kortom, het is Bach met een biertje", zo somt Mouret het op.

Door klassieke muziek een nieuw jasje te geven probeert Klassifest de vooroordelen rondom klassieke muziek te doorbreken. "Veel mensen zeggen: 'Ik heb er geen verstand van, ik hou er niet van, het is duur, ik zie niemand van mijn leeftijd.' Maar veel mensen kennen al klassieke muziek zonder dat ze het weten", zegt Mouret. "Je hebt zoveel klassieke muziek. Er zit echt wel iets in wat iemand mooi vindt. Geef het een kans. Misschien zeg je: 'Bach vond ik niets, maar Beethoven wel. Dus ik ga meer naar Beethoven luisteren.'"

Lees ook

De verrijking van klassieke muziek

Volgens Mouret is er geen onderscheid tussen klassieke muziek en andere muziek: "Muziek is muziek. Muziek is een beleving: muziek kan ontroeren."

Toch is ze van mening dat je wel wat mist als je niet naar klassieke muziek luistert. "Sommige klassieke stukken kunnen je bijna in een trance brengen. Het is een nieuwe prikkel die je op een andere manier niet ervaart."

Radio-interview: Olga Mouret van Klassifest vertelt hoe je jongeren kennis laat maken met klassieke muziek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.