Steeds meer gemeenten willen af van oude brom- en snorfietsen. In Amsterdam gebeurde het. Vanaf december komt Den Haag erbij en meer gemeenten volgen. Symboolpolitiek, zeggen liefhebbers van oude, klassieke Puchs die zich in hun vrijheid beknot voelen.

"Als je langs Schiphol rijdt, ruik je de kerosine. Als in Pernis de wind verkeerd staat, ruik je de petrochemie", zegt Sam Develing, die meerdere oude Puchs heeft. Toch gaat vanaf morgen gedeeltelijk een streep door zijn liefhebberij: sleutelen áán en rijden óp de klassieke bromfiets.

'Net een goeie plaat van de Stones'

"Vroeger toen je 16 was, toen je meisjes leerde kennen en versieren, als je dan een Puchje reed, dan was je de man. Zeker in den Haag. Met je haren in de wind, zo'n hoog stuur en je vrouwtje achterop", vertolkt Develing het gevoel. Het geluid van de Puch is voor hem als muziek. "Het is net een goeie plaat van de Stones, vooral als je met drie of vier Puchjes tegelijk rijdt en je geeft tegelijk gas."

Nederland kent zo'n 200.000 klassieke brommers op kenteken, een fractie ervan rijdt rond in Den Haag. Voor liefhebber Develing zijn de Puchs een 'deel van zijn leven'. "Je zit vaak in je schuurtje te sleutelen en er komt altijd wel iemand langs", vertelt hij. "Ik repareer ze ook voor andere jongens."

Lees ook

Nederland, land van de bromfiets

Nederland had een echte bromfietscultuur. Op het hoogtepunt waren er 250 merken en ruim 2000 soorten te koop. "De bromfiets heeft Nederland mobiel gemaakt. In 1964 was de brommer hét transportmiddel in Nederland", vertelt hoofdredacteur Wout Meppelink van Bromfiets, het oudste bromfietsblad van ons land.

"In een op de vier huishoudens stond een bromfiets in de schuur. Het is absoluut cultureel erfgoed", schetst hij. Hij noemt de ban van de oldtimer 100 procent symboolpolitiek. "Er wordt minimaal met klassiekers gereden", zegt Meppelink. "Er worden bijna geen kilometers mee gereden, je ziet ze zelden tot nooit. Alleen al om die reden is het echt onzinnig om ze te verbieden."

Wout Meppelink
Bron: EenVandaag
Wout Meppelink in het archief van zijn blad 'Bromfiets'
info

Milieuzones in Nederland

Om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren, zijn in 13 steden milieuzones ingesteld. De regels voor vrachtwagens en auto's zijn sinds 2020 in al die steden hetzelfde. Voor oude tweetaktbrom- en snorfietsen zijn de regels wel verschillend. In Utrecht worden ze niet geweerd, in Amsterdam wel.

Toch wint de animo om vervuilende brommers te weren en dus ook de oldtimers, ook in andere steden aan populariteit. In Groningen wil men een 'gezondheidszone' invoeren per 2022. In Nijmegen mogen vanaf 2025 alleen nog elektrische voertuigen bepaalde gebieden van de binnenstad in. Ook in Amersfoort heeft men deze plannen.

Milieuzone is 'rompslomp'

Gezondheid is voor mensen de belangrijkste reden dat Den Haag een milieuzone voor tweetakt krijgt, zegt de verantwoordelijk wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). "We hebben 80.000 mensen met hart- en vaatziekten en longklachten en die willen zich ook gewoon in de stad kunnen bewegen."

Uiteindelijk is de gemeente de bezitters van de tweetaktbrommers tegemoetgekomen. Voor 25 euro mogen ze 40 dagdelen per jaar rondrijden. "Beknotten van de vrijheid is het, bureaucratie", zegt Meppelink. "Het is rompslomp en het is onzinnig." Daarbij zegt zowel Meppelink als Develing rond te rijden met milieuvriendelijke brandstof. De gemeente bleek niet gevoelig voor dat argument.

Steeds meer gemeenten willen af van oude vervuilende brom- en snorfietsen. In Amsterdam gebeurde het al. Vanaf 1 december komt Den Haag erbij en meer gemeenten volgen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.