Ze sloegen toe op spectaculaire wijze: de Roemeense bende die uit rijdende vrachtwagens dure spullen wisten te roven. Terwijl ze honderd kilometer per uur reden, klommen ze op de motorkap van hun auto en stalen vervolgens a la James Bond al rijdend partijen smartphones uit de vrachtwagen voor hen. De politie arresteerde juli vorig jaar vijf bendeleden op een vakantiepark in Otterlo. De vraag is of zij achter de tralies belanden. En of de bende hiermee helemaal is opgerold.

update
clock 16-03-2018 01:00

De rechtbank van Overijssel veroordeelde vier van de Roemenen tot een celstraf van 15 maanden voor het bezit van de gestolen telefoons ter waarde van 550.00 euro. De vijfde persoon gaat één maand korter de cel in omdat hij herkenbaar in beeld werd gebracht bij de publicatie van een foto bij een artikel. De rechtbank oordeelt dat dit een forse schending van de persoonlijke levenssfeer is waar de man veel nadeel van heeft. 

Het Openbaar Ministerie had 1,5 jaar geëist tegen het vijftal.

De arrestatie was groot nieuws destijds. In het vakantiehuisje werd voor een half miljoen aan gestolen iPhones gevonden. De bende die in heel Europa opereerde zou zeventien keer hebben toegeslagen, waaronder vijf keer in Nederland.

Bij het vakantiehuisje vond de politie een speciaal geprepareerde bus terug. In het dak van de bus was een opening gemaakt om vervolgens via de motorkap bij de deuren van de vrachtwagen te komen. EenVandaag kreeg een unieke kijkje bij het onderzoek van deze bus door de politie.

Belanden de rovers wel achter de tralies?

De rechter buigt zich over de zaak tegen de vijf Roemeense verdachten. Misdaadjournalist Mick van Wely van de Telegraaf volgt de zaak op de voet en deed verslag van de arrestatie destijds. Hij vindt het knap dat de politie de mannen heeft weten te pakken, maar vraagt zich af wat er over blijft van de zaak. En of de rovers wel achter de tralies belanden. 

De politie onderzocht of de bende te koppelen was aan meerdere berovingen, maar nu is duidelijk dat hen niet een reeks, maar slechts één diefstal en heling ten laste wordt gelegd door justitie. De vijf verdachten kwamen daarom al eerder op vrije voeten in afwachting van het proces. Ze beloofden vrijdag voor de rechter te zullen verschijnen.

'Zaak gaat als een nachtkaars uit'

Van Wely gelooft hier niks van:  “De kans is groot dan ze nu alweer in Roemenië zijn of voor hetzelfde geld zijn ze alweer bezig met nieuwe berovingen. Ik weet zeker dat ze zich niet bij de gevangenis zullen melden, als ze veroordeeld worden. En Roemenië zal ze voor een simpele diefstal waarschijnlijk niet uitleveren. Ik heb het idee dat er niet zwaar is ingezet op deze zaak, terwijl dit een uitgelezen kans was om deze bende een tik uit te delen. De zaak gaat nu als een nachtkaars uit, waarschijnlijk door capaciteitsgebrek, dat zie je veel bij mobiel banditisme."

‘Nederland paradijs voor deze criminelen’

Van Wely denkt dat deze zaak laat zien hoe lastig het is voor de politie om grip te krijgen op deze mobiele bendes:  “Nederland is een paradijs voor deze criminelen. In Nederland zijn de straffen laag, de politie heeft weinig capaciteit en de pakkans is laag. De truc is veel en snel te bewegen door Europa. Je kunt gerust stellen dat deze roofblokkers vrijwel vrij spel hebben."

Ook hoogleraar criminologie Dina Siegel waarschuwt dat we het probleem van de mobiele bendes onderschatten. Zij deed onderzoek naar het fenomeen en concludeerde in 2013 al dat de Nederlandse overheid naïef was en meer prioriteit aan deze vorm van criminaliteit moest geven. 

Afnemende prioriteit bij politie en justitie

Nu, vijf jaar later, is het probleem alleen maar groter geworden zegt ze: “De spectaculaire vrachtwagenovervallen laten vooral zien hoe professioneel deze bandieten te werk gaan. De bendes zijn zich steeds meer gaan professionaliseren en specialiseren. Ze kunnen makkelijk hun gang gaan hier. Er is een tijdje wat meer prioriteit aan gegeven door politie en justitie, maar het is weer weggezakt. Dat is verontrustend, want de schade die deze mobiele bendes onze economie berokkenen is enorm."

Betere samenwerking tussen landen nodig

Siegel ziet ook nieuwe bendes oprukken. Vooral Albanese en Servische criminelen komen de laatste tijd meer en meer in Europa en ons land om goed georganiseerd op strooptocht te gaan. Siegel benadrukt dat het een lastig probleem is om het hoofd te bieden. Juist de mobiliteit maakt het moeilijk de rovers te pakken. De bendes gaan razendsnel van het ene land naar het andere. De samenwerking tussen de verschillende Europese landen en de uitwisseling van informatie van politiekorpsen zou beter moeten om een vuist te kunnen maken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.