EenVandaag mocht bij hoge uitzondering een kijkje nemen tijdens het onderzoek naar de Roemeense 'stuntbende'. Dit was allemaal live te volgen.

In het politiedepot waar in beslag genomen goederen worden bewaard doet de politie onderzoek naar de auto die is gebruikt om rijdende vrachtauto's te overvallen op de A73. Tijdens de laatste overval zijn er rond de duizend Iphones buitgemaakt. Hoe de criminelen te werk gaan?

Ed Kraszewski, woordvoerder van de politie Utrecht, legt uit hoe het onderzoek te werk gaat. "Tijdens de laatste overval zijn er voor een half miljoen euro aan Iphone's buit gemaakt. Vandaag is er begonnen met forensisch onderzoek. Vingerafdrukken zijn afgenomen en dna-materiaal veilig gesteld. Als dat is gebeurd dan kijken we of we het gevonden dna kunnen koppelen aan de verdachten."

Steeds innovatiever

Dat criminelen steeds innovatievere manieren verzinnen om overvallen te plegen wordt duidelijk wanneer we een kijkje nemen in de witte bus die is gebruikt tijdens de laatste overval. De bende heeft zelf een opening gemaakt in het dak van de bus om vervolgens via de motorkap bij de deuren van de vrachtwagen te komen.

Volgens Kraszewski zijn de criminelen geraffineerd te werk gegaan. "Door het luikje is er een mannetje naar buiten geklommen en kreeg een slijptol aangereikt. Om vervolgens de sloten van de vrachtwagen open te zagen. Levensgevaarlijk en daarom vermoeden we ook dat er gebruik gemaakt is van een tuigje om niet van de motorkap te vallen."

Momenteel komen er veel meldingen binnen uit Europa waar vrachtwagens op deze manier worden overvallen. Toch heeft de Nederlandse politie op dit moment geen contact met opsporingsdiensten uit andere landen. "Pas als alle dna-profielen bekend zijn gaan we deze informatie uitwisselen", aldus Kraszewski.

Het leek een 'broodje aap'

Roemeense bendes die op deze spectaculiere manier vrachtwagens overvallen; dat lijkt een broodje aap verhaal. Kraszewski bevestigt dat. "Zeker toen de eerste beelden verschenen. Dat komt dan toch van ver weg en er zijn geen getuigen.  We vroegen ons bij de politie af: is dit in scene gezet? Is dit echt?"

Vorig jaar veranderde de zaak toen er twee aangiftes waren van Nederlandse transporteurs. "Dan ga je pas de link leggen met dat filmpje. Toen zijn we het gaan onderzoeken en heeft uiteindelijk geleid tot de aanhouding van vijf Roemenen."

De vijf bendeleden hielden zich schuil in vakantiepark De Zanding in Otterlo, op de Veluwe. Inmiddels zitten de vijf verdachten vast.