Een manager van een uitzendbureau voor arbeidsmigranten wordt na aangifte van de FNV vervolgd voor het mishandelen van een Roemeense werknemer. Dit is geen incident, zegt belangenbehartiger van arbeidsmigranten Hans Thunnissen.

"Er moet nú iets aan gedaan worden." Thunnissen ondersteunt met zijn juridische bureau arbeidsmigranten die in de kassen van het Westland werken. Dat is niet zonder gevaar, zijn auto werd al eens beschoten. "Dit is intimidatie, maar sommige malafide uitzendbureaus gaan nog veel verder."

Bekijk ook

Te bang

Onlangs verschenen er op YouTube video's waarop arbeidsmigranten zelf vastlegden dat er geweld tegen hen werd gebruikt. De FNV deed namens hen aangifte.

Een goede zaak volgens Thunnissen. "De betrokkenen zijn vaak te bang."

Wildgroei

Er zijn heus ook 'goede' uitzendbureaus, zegt Thunnissen, "maar er wordt nauwelijks gecontroleerd". Volgens hem is er een wildgroei. "Iedereen kan zo'n bureau beginnen zonder papieren."

Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten deed onder leiding van oud-politicus Emiel Roemer onderzoek naar de wildgroei aan uitzendbureaus voor arbeidsmigranten. Het aanjaagteam heeft het in haar rapport, dat eind oktober verscheen, over 14.000 uitzendbureaus. De bureaus zijn de werkgever van mensen die de regels hier niet goed kennen, maar vaak ook de verhuurder van hun woonruimte. Er worden forse huren gevraagd en wie zijn of haar baan verliest, moet het huis uit.

John Thunnissen behartigt de belangen van arbeidsmigranten
Bron: EenVandaag
Jurist John Thunnissen komt op voor de belangen van arbeidsmigranten

Miskraam en mishandeling

Uit een kast haalt hij een stapel aangiften en juridische procedures tegen uitzendbureaus voor arbeidsmigranten. Zoals de aangifte van een zwangere Poolse vrouw die om zittend werk vroeg. Dat werd haar geweigerd en uiteindelijk kreeg ze een miskraam.

Of die van de chauffeur van een busje. Hij werkte veel meer dan de in zijn contract vermelde uren. Toen hij aankondigde dat hij aan de politie wilde vertellen dat hij 15 uur per dag werkte voor 800 euro per maand, ging het fout. Vier handlangers van het uitzendbureau mishandelden hem zwaar. Nadat ze zijn tanden uit z'n mond hadden geslagen, kreeg hij te horen dat hij het uitzendbureau moest verlaten. Zo niet dan zouden ze hem doden.

Kogelgat in auto
Bron: Eigen foto
De auto van Hans Thunnissen werd al eens beschoten door handlangers van een uitzendbureau
info

Aanbevelingen Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten

Het aanjaagteam van Roemer deed in opdracht van de Tweede Kamer onderzoek naar de misstanden bij arbeidsmigranten en komt met 50 aanbevelingen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Alle 14.000 uitzendbureaus in Nederland moeten een vergunning hebben.
  • Elk jaar worden de bureaus beoordeeld, een vergunning kunnen ze kwijtraken.
  • Eem arbeidscontract moet losgekoppeld worden van het huurcontract.
  • Een arbeidsmigrant heeft recht op medische zorg in Nederland.
  • Een arbeidsmigrant heeft recht op een leefruimte van minimaal 15 vierkante meter.

Hoog van de toren blazen

Hans Thunnissen is blij met de aanbevelingen van Roemer, maar waarschuwt ook. "Als dit ter sprake komt in de Tweede Kamer blazen ze hoog van de toren, maar vervolgens gebeurt er niets. Laten we het regelen, want dit is een goed plan." Op 16 december vergadert de Tweede Kamer over de voorstellen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten.

Intussen gaat Thunnissen door om via juridische procedures migrantenwerkers te helpen. Voor de Poolse vrouw met de miskraam probeert hij een schadevergoeding te krijgen. De Poolse chauffeur die in elkaar werd geslagen, deed aangifte. De eigenaar van dat uitzendbureau vluchtte naar Polen en heeft daar nu twee discotheken. Zijn uitzendbureau heeft hij opgeheven.

FNV bestuurder John Klijn staat buitenlandse werknemers in slachthuizen bij. Hans Thunnissen helpt migrantenwerkers in de kassen van het Westland.
Beiden signaleren misstanden, intimidatie en geweld. Over een oplossing denken ze verschillend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.