Stenen door de ruiten, dreigbrieven, intimidatie of mishandeling van gezinsleden: een op de drie agenten blijkt in hun  privéleven te worden geconfronteerd met geweld vanwege hun werk bij de politie. 

Politievakbond ACP en korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie noemen de omvang van het geweld tegen politiemensen thuis of tegen hun gezinnen ‘schokkend’. Beiden willen maatregelen om politiemensen beter te beschermen, zeggen ze vanavond in EenVandaag. Bouman:

'Ik ben me kapot geschrokken van dit percentage, van deze omvang. Ik wil verder onderzoek hoe dit precies zit,  wat de oorzaak is. Maar maatregelen komen er. Van politiemensen en zeker hun gezinnen blijf je af.'

Onderzoek geweld tegen politie

De hoogste politiebaas reageert vanavond in EenVandaag op een onderzoek van politievakbond ACP. De ACP deed onderzoek onder meer dan 1000 agenten en concludeert dat 29 procent van de agenten buiten werktijd wordt geconfronteerd met geweld dat direct te maken heeft met het werk. Ze hebben te maken met bedreigingen, intimidatie of fysiek geweld, als reactie op hun optreden, bijvoorbeeld na een aanhouding. Van alle ondervraagde agenten ervaart 38 procent druk op het gezinsleven of de relatie en 28 procent kampt met ernstige emotionele problemen.

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp slaat in de uitzending alarm over de ernst van het probleem - dat volgens hem tot nu toe onderbelicht is. “Kinderen van politiemensen die naar school gaan en opgewacht worden, spullen die vernield worden, auto's die beschadigd worden, ramen die ingegooid worden. Je ziet dat mensen niet schromen om in het privéleven van politiemensen te treden en hen persoonlijk te raken met intimidatie of geweld. Niet tegen de politie als instituut maar op de persoon gericht. Dat is voor ons onaanvaardbaar. Daar moet heel hard tegen opgetreden worden.”

In de uitzending ook het verhaal van een politieman die met geweld tegen zijn gezin te maken kreeg. Een van zijn kinderen werd mishandeld door een verdachte in een politieonderzoek waar de agent bij betrokken was. Kijk hierboven een fragment van het interview terug.

update
clock 26-11-2013 15:54

“Hogere straf geweld tegen gezinnen politiemensen”

Gezinsleden van politiemensen moeten beter worden beschermd tegen geweld dat voortkomt uit hun politiewerk. Daders die politiemensen thuis aanvallen moeten sneller en zwaarder worden bestraft. Daarvoor pleit korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie. Hij wil dat justitie geweld tegen families van agenten net zo behandelt als geweld tegen politiemannen op straat. Daarvoor is al geregeld dat justitie standaard dubbele straffen eist. Dat moet nu ook altijd gelden voor hun gezinnen, zegt Bouman. Voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP roept minister Opstelten op hiervoor de wet te wijzigen. “Wij zullen met de minister gaan overleggen en ervoor zorgen dat op tal van punten de processen worden aangepast. Vervolging van daders moet sneller en de strafmaat moet omhoog als het gaat om gezinnen.”

Interview korpschef Gerard Bouman

Fragment interview politieman wiens kind mishandeld werd

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.