De politie heeft dringend nieuwe agenten nodig. Uit nieuwe cijfers blijkt dat een op de twintig aspirant-agenten niet door de screening voor de politieopleiding komt.

Het gaat het om 76 kandidaten van de totaal 1577 aspirant-agenten. Zij krijgen een negatief advies van het team Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK). Zij voeren het zogeheten betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek (BGO) uit. Het gaat om afvallers voor de basispolitie-opleiding. Dat blijkt uit cijfers over 2018, opgevraagd door EenVandaag.

Negatief advies om verschillende redenen

Voordat iemand begint aan de opleiding, worden een aantal zaken gecheckt. De redenen voor een negatief advies zijn onder andere het niet naar waarheid invullen van persoonlijke gegevens. Ook kan het zijn dat iemand in aanraking is geweest met de politie.

Daarbij wordt gekeken of de kandidaat staat geregistreerd in het Centraal Justitieel Documentatieregister of dat gedragingen zijn waargenomen die strijdig zijn met de normen en waarden van de politieorganisatie. Ook worden soms financiële risico's geconstateerd die een kwetsbaarheid kunnen opleveren voor het werken bij de politieorganisatie. Allemaal redenen om iemand af te wijzen voor de opleiding.

Lees ook

Geen helderheid over welke afwijsgronden het vaakst voorkomen

Vanwege privacy-overwegingen wil de politie niet aangeven welke afwijsgronden het vaakst leiden tot een negatief advies. Aspirant-agenten die een negatief advies hebben gekregen, kunnen als ze het er niet mee eens zijn hun zienswijze kenbaar maken aan het team Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie.

Lees ook