Terschellinger Hessel begon 45 jaar geleden zijn café de Groene Weide op het eiland. Morgen staat hij samen met zijn dochter in een vol Ziggo Dome.

Zeg je Terschelling, dan zeg je Hessel. Hij is een begrip op Terschelling. Iedereen kent hem. Niet zo gek, want 45 jaar geleden begon het allemaal. Toen opende zijn kroeg "De Groene Weide".

Eigenlijk wilde Hessel op zijn 16e emigreren naar Canada om daar als houthakker zijn brood te gaan verdienen. De vader van Hessel vond dat maar geen goed idee en vertelde zijn zoon dat er een café te huur stond met de naam "De Groene Weide".

"Mijn nieuwgierigheid was gewekt en ik maakte een afspraak met de eigenaresse. Wat ik daar aantrof was een café uit de vorige eeuw waar al 100 jaar niets veranderd was. Ik was meteen verliefd."

Omdat de kroeg de eerste jaren geen succes was, sleet hij zijn dagen met muziek maken. Meer en meer mensen wisten de kroeg van Hessel te vinden. "Al snel was het muziek maken niet meer weg te denken in de Groene Weide. Veel feestjes op het strand met kampvuur muziek en heel veel lol."

Hessel ontmoette in 1977 op een begrafenis Gossen Smit, een leraar Nederlands. Hij schreef de eerste songteksten voor hem. In 1980 bracht Hessel zijn eerste single uit. "In 1980 besloten we "She's flying to America" op single te zetten samen met een nieuw nummer "Apocalyptic". Helaas werden deze nummers geen hit."

De jaren daarna bracht Hessel verschillende nummers en cd's uit. Ook volgden er grote optredens in Thialf, Ahoy en de Heineken Music Hall. "In maart 2003 vond ik het weer tijd worden voor een concert en hebben we twee avonden in de Heineken Music Hall opgetreden onder de naam ‘Hessel doet het weer’. Voor mij persoonlijk was het bijzonder dat mijn dochter Tess er voor het eerst solo zong."

Nu, jaren later, staat Hessel morgen samen met zijn dochter in de Ziggo Dome. "Er is plek voor 10.000 man. Vijftien kub zand moet de zaal omtoveren tot een heus strand."

Vanmiddag praten we met Hessel en Tess in RadioEenvandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.