Eigenlijk moet je thuisblijven om in quarantaine te gaan, maar het bedrijf kan je niet missen. Wat doe je? Vakbond CNV krijgt de laatste tijd vaker signalen dat werkgevers aan medewerkers vragen tóch naar het werk te komen, ondanks thuisquarantaine.

"Op het moment dat iemand via de corona-app hoort dat hij moet thuisblijven, zeggen met name kleine werkgevers: Ja da's fijn, maar dan moet ik uitzendkrachten nemen of de productie afschalen", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij ziet dat er druk uitgeoefend wordt op medewerkers om tóch te komen werken.

'Topje van de ijsberg'

Daarnaast krijgt CNV signalen dat werknemers geadviseerd wordt de CoronaMelder-app niet te downloaden. "Werkgevers zeggen: Dat geeft alleen maar gedoe, want dan moet je in quarantaine: dus download hem maar niet", vertelt Fortuin.

Vakbond CNV kreeg tientallen meldingen van dit soort problemen, maar om hoeveel bedrijven het precies gaat, weet Fortuin niet. "Op het moment dat wij signalen krijgen dan is dat het topje van de ijsberg, dan speelt het maatschappelijk gezien op veel meer plekken."

Positief getest, maar toch naar je werk

Met name in productie en industrie is druk op personeel om te komen werken groot. "Werkgevers zeggen tegen hun personeel: probeer de zaak aan de praat te houden en meld je alleen ziek of blijf thuis alleen als je getest bent. We hebben gevallen gehad dat zelfs positief geteste mensen naar hun werk moesten komen."

Lees ook

Maar hoe ga je als werknemer met zo'n situatie om? Juridisch gezien hebben werkgevers geen poot om op te staan, denkt Fortuin. "Je kunt natuurlijk als werknemer wel degelijk thuisblijven, want op het moment dat het niet veilig is, hebben werkgevers niet zo'n heel sterke zaak."

Morele druk

Volgens hem is het ook niet af te dwingen om de CoronaMelder-app niet te downloaden, maar toch zit de pijn daar voor veel mensen niet. "Moreel gezien wordt er druk uitgeoefend op werknemers", ziet Fortuin.

Fortuin heeft zeker ook begrip voor kleine bedrijven, want het is niet makkelijk met deze situatie om te gaan. "Ik kan me goed voorstellen dat ze discussies gaan voeren, maar marchanderen met de regels moet je nooit doen."

Sneltesten

Daarom pleit hij ervoor dat de beloofde sneltesten echt gauw op orde komen. Ook moet er een speciaal 'quarantaine-potje' komen voor bedrijven.

"We hebben gezegd dat we als overheid een regeling moeten maken vergelijkbaar met vorstverlet", zegt Fortuin. Bij vorstverlet hoeven bouwvakkers bijvoorbeeld niet te werken als de omstandigheden te koud zijn, of bij te veel sneeuw of ijs. "Want als we zeggen: we willen de zaak op orde brengen, heeft dat een prijs."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.