Brancheorganisatie MKB-Nederland wil collectief coronasneltesten gaan inkopen uit het buitenland. Zo kunnen ondernemers in nood die goedkoper aanschaffen, is de gedachte. De Nederlandse variant is pas vanaf november beschikbaar.

"Blijf thuis, ook bij lichte verkoudheidsklachten. En laat je testen." Dat zijn de richtlijnen van het RIVM. Een groep mensen kan in zo'n situatie doorwerken vanachter de laptop, maar de helft van de Nederlandse beroepsbevolking kan dat niet. Zij moeten thuis wachten op de testuitslag en kunnen in de tussentijd niets betekenen voor hun werkgevers.

Ziektekosten zonder ziek te zijn

"Normaal gesproken zouden we dit niet zo snel doen, maar voor veel werkgevers is de situatie onhoudbaar", zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. Werkgevers zijn personeel met een verkoudheid zo een week kwijt door lange wachttijden bij de GGD. "We horen van veel bedrijven dat ze niet in staat zijn om goed beleid te voeren op zieke medewerkers", zegt hij.

"Je wil geen zieke collega op de werkvloer, maar je wil ook niet dat diegene thuis verzuimt om niks." Een oplossing kan zijn om deze mensen zo snel mogelijk te laten testen, denkt Vonhof. "Maar dat gaat nu niet. En de rekening van het verzuim komt bij de werkgever terecht, die maakt ziektekosten terwijl een werknemer niet ziek is."

Jacco Vonhof van MKB-Nederland: "We willen in massa inkopen, zodat de kostprijs naar beneden kan."

Lees ook

Collectief inkopen

Daarom wil MKB-Nederland zelf coronasneltesten gaan inkopen. "Een aantal werkgevers koopt nu al testen in het buitenland, voornamelijk uit Duitsland, en laten die daar ook analyseren. En 35 procent overweegt dit te gaan doen. Als wij dat collectief inkopen, kunnen we de kostprijs van zo'n test omlaag brengen en krijgen ook kleinere ondernemers de kans gebruik te maken van de test."

Vooral voor kleinere ondernemers is de prijs op dit moment namelijk een struikelblok om geen testen in te kopen, weet Vonhof. "En ik denk dat er een stukje coördinatie en hoe met de tests om te gaan wel zal helpen." Dat de sneltest op dit moment nog zo'n 85 procent zekerheid biedt, is wat hem betreft "altijd meer dan 0 procent."

'Thuisblijven bij een kuchje is niet te doen'

Uit onderzoek van het EenVandaag opiniepanel bleek dat 71 procent van de ondervraagde werkgevers de richtlijn om werknemers thuis te laten werken bij lichte klachten onhoudbaar vindt. Cleo Epskamp heeft een kledingwinkel in Utrecht. Haar bedrijf heeft een flinke klap gekregen van de coronacrisis. Als een van haar vijf medewerkers klachten krijgt, gaat ze zich zorgen maken, vertelt ze. "Ze kunnen niet zomaar thuisblijven."

Ook garagehouder Mark van den Hout blikt voorzichtig vooruit op het naderende griepseizoen. "Thuiswerken gaat bij ons lastig, dus wanneer een van mijn werknemers ziek is, lopen de kosten gewoon door. Testen bij de GGD duurt lang. Je bent een werknemer die normaal gesproken met een verkoudheid kan werken nu een week kwijt", zegt hij.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.