Nog maximaal met twee mensen samen op straat, een sluiting van musea, bioscopen, bibliotheken en theaters en een negatief reisadvies voor de kerstvakantie en daarna. Het zijn de belangrijkste coronamaatregelen die het kabinet vandaag aankondigde.

De maatregelen zijn dus weer aangescherpt, ondanks dat het aantal coronabesmettingen de laatste dagen wat afnam. Politiek commentator Joost Vullings beantwoordt vijf vragen over de persconferentie en de dilemma's waar het kabinet de laatste dagen mee worstelde.

1. Wat is het perspectief voor de komende maanden?

"Het wordt de komende 2 weken in ieder geval allemaal strenger. Bioscopen, pretparken, musea: ze gaan allemaal dicht. Premier Rutte zei wel dat ze allemaal over 2 weken weer open gaan. Natuurlijk wel met de beperkingen die we nu kennen, zoals het houden van afstand.

En daarna? Dat is nog onzeker. De horeca is dicht, wat met kerst kan weten we niet, en mogen we vuurwerk met Oud en Nieuw? Ook vakanties naar het buitenland worden tot half januari afgeraden. Kortom: voorlopig zijn er alleen maar meer maatregelen, en hoe we hier uit gaan komen? Over 2 tot 3 weken horen we meer."

2. Het aantal besmettingen neemt de laatste dagen af, waarom dan toch strengere regels?

"Een beetje vreemd is dat wel. We zien elke dag minder positief getesten, maar krijgen nu toch meer maatregelen. Maar, zegt het kabinet, dat komt omdat het tegenvalt. Ze hadden sneller een grotere daling verwacht. De maatregelen van half oktober helpen, maar wel minder dan verwacht.

Het kabinet ziet dat de druk op de zorg ongekend hoog blijft. Dat komt ook doordat deze keer veel mensen in de zorg zelf corona krijgen en dus niet kunnen werken, of thuis moeten blijven omdat een familielid corona krijgt. Het kabinet wil de druk bij de zorg weghalen en sneller dan het nu gaat. Daarom is gekozen voor meer maatregelen."

Lees ook

3. Zijn er maatregelen waar het kabinet tot het laatste moment nog over getwijfeld heeft om ze wel of niet te nemen?

"Er zijn in elk geval intensieve gesprekken gevoerd en we weten dat er is gebotst tussen ministers. Er zijn duidelijke verschillen tussen hen. Minister Hugo de Jonge hoort bijvoorbeeld de hele dag hoe erg het is in de zorg en spreekt veel ziekenhuizen. Hij wilde dan ook alle scholen en winkels dicht. Daar begon hij over, maar dat vonden de andere ministers echt te ver gaan. Zij vinden dat ook naar de economie en het welzijn van mensen gekeken moet worden. Daarom is nu voor dit pakket gekozen.

Opvallend is wel dat sportscholen open blijven, terwijl verder bijna alles wel dichtgaat. Het kabinet zegt dat mensen dat nodig hebben. Aan de gewichten hangen is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Daar kunnen mensen ook wat agressie kwijt. Er is dus veel gediscussieerd, maar dit is eruit gekomen."

4. Hoe groot is de kans dat de horeca dit jaar weer open zal gaan?

"Wanneer gaat de horeca weer open? Dat is de grote vraag. In elk geval tot half december blijft de horeca dicht. Over 2 à 3 weken beslist het kabinet wat ze daarna gaan doen. Hetzelfde geldt voor hoe de kerst er dan uitziet, mag je dan ook meer dan 2 mensen ontvangen? Dat is nog onbekend. Wat je wel hoort, is dat minister De Jonge het graag wil. Hij kan het alleen niet toezeggen."

5. Wordt als het aantal besmettingen de komende tijd toch niet snel genoeg daalt, een volledige lockdown nog overwogen?

"Was dit het dan qua maatregelen? Nee. Als blijkt dat de cijfers landelijk weer stijgen, dan gaan we toch echt die totale lockdown in. Toch verwacht het kabinet dat nu niet.

In een aantal regio's zijn de besmettingen wel nog steeds erg hoog. Denk dan aan Rotterdam, omgeving Dordrecht en Twente. Daar gaan ze de komende weken kijken wat er gebeurt. Als het aantal besmettingen niet daalt, dan zullen ze daar extra maatregelen nemen, zoals een avondklok of het sluiten van scholen. Voor sommige delen van het land dreigt dus toch een echte lockdown."

info

Deze maatregelen kondigde het kabinet af

  • Het maximum aantal mensen dat op straat mag samenscholen wordt teruggebracht van vier naar twee.
  • Ook het aantal mensen dat bij een bruiloft of uitvaart aanwezig mag zijn wordt minder: dit wordt 20 voor een bruiloft en 30 voor een uitvaart.
  • Vanaf donderdag sluiten musea, bioscopen, bibliotheken en theaters voor 2 weken. Ook pretparken, dierentuinen en seksclubs blijven deze periode dicht, net als buurthuizen en verenigingen.
  • Sportscholen zijn uitgezonderd en blijven open, omdat die 'een te belangrijke lichamelijke en mentale uitlaatklep voor mensen zijn'. Wel gaan groepslessen niet meer door. Sauna's en zwembaden moeten wel dicht.
  • Het kabinet geeft een negatief reisadvies af voor vakantiereizen naar het buitenland in de komende maanden, voor zowel gele als oranje landen. Het advies geldt voor de kerstvakantie, maar ook voor de eerste helft van januari.
  • In regio's met veel coronabesmettingen overweegt het kabinet verdere maatregelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een avondklok. Regio's met hoge cijfers zijn nu bijvoorbeeld Rotterdam, Zuid-Holland Zuid en Twente. Als het aantal besmettingen daar niet daalt, komen de extra maatregelen in beeld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.