Personeel in verpleeghuizen gaat niet altijd in quarantaine als ze in een risicogebied in het buitenland zijn geweest, omdat er een tekort is aan personeel. CNV Zorg & Welzijn heeft hierover signalen binnengekregen. "Krapte kan nooit een excuus zijn."

Verpleegkundigen die uit een risicogebied terugkomen van vakantie moeten, net als alle andere Nederlanders, tien dagen in quarantaine. In de praktijk gebeurt dit niet altijd, omdat er krapte is op de werkvloer. Personeel wordt in sommige gevallen zelfs onder druk gezet om toch direct aan het werk te gaan, zo stelt Aaldert Mellema van CNV Zorg & Welzijn tegenover EenVandaag.

'Krapte is een permanent gegeven'

"Wij krijgen hier vaak meldingen over", vertelt Mellema. "Personeel dat zich niet senang voelt en bang is dat ze een potentiële besmettingsbron zijn voor de mensen met wie ze werken."

Wat Mellema vooral stoort is dat een het personeelstekort ten onrechte als argument wordt aangevoerd. "De krapte in de zorg is een permanent gegeven. Als je dat als werkgever als excuus gaat gebruiken ben je verkeerd bezig. Want als hierdoor bewoners of patiënten besmet worden heb je een veel groter probleem."

Lees ook

Druk van de werkgever

Ook verpleegkundige Tommie Niessen heeft diverse berichten opgevangen dat de quarantaine-maatregel niet altijd goed wordt nageleefd. Ook hier speelt een tekort aan handen aan het bed vaak een rol, zegt Niessen.

"Ik ken het verhaal van een verpleegkundige die op vakantie ging naar een land dat eerst geen risicogebied was, maar het wel werd toen zij er was. Zij moest bij terugkomst in Nederland eigenlijk in quarantaine, maar toen zei de organisatie waar zij voor werkt dat ze dan maar haar verlofuren moest opnemen. Uiteindelijk is ze dus wel gaan werken, met beschermende middelen, dat wel."

Geen uitzondering

Het RIVM heeft onlangs in een richtlijn een uitzondering voor zorgpersoneel opgenomen. Deze geldt voor verpleeghuizen, de thuiszorg, maar ook voor huisartsen en verloskundigen. Als ze geen klachten hebben mogen ze in overleg met de bedrijfsarts of GGD aan het werk. Mellema vindt dat hier een verkeerd signaal van uitgaat. "Hiermee loop je toch het risico dat verpleegkundigen kwetsbare ouderen besmetten en dat is nou juist het laatste wat je wilt."

Ook Niessen vindt dat deze uitzondering voor zorgmedewerkers het beste geschrapt kunnen worden. "Er moet gewoon een duidelijker en eenduidig beleid komen. Wat mij betreft moet je wel tien dagen in quarantaine als je terugkomt uit een risicogebied. Dat is dan maar even jammer voor bezetting op de vloer, maar veiligheid gaat hier voor."

Bekijk hier de reportage over de richtlijnen voor het zorgpersoneel.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.