430 minder nieuwe besmettingen, meldde het RIVM vandaag. Het lijkt het begin te zijn van een langverwachte daling. Toch blijft het aantal coronapatiënten op de intensive cares juist toenemen, zegt ic-hoofd Arthur van Zanten. "We moeten flink aan de bak."

"Vanochtend is in ons ziekenhuis in Ede een nieuwe corona-afdeling geopend", vertelt internist-intensivist Arthur van Zanten. Terwijl onder de bevolking het sentiment heerst dat de daling van het aantal coronagevallen is ingezet, benadrukt het hoofd van de intensive care in Ziekenhuis Gelderse Vallei dat we er nog lang niet zijn. "Om de zware druk aan te kunnen, zijn we voorlopig juist nog bezig met het opschalen van onze afdelingen."

Lees ook

Flink aan de bak

"De komende 2 weken moeten we flink aan de bak", vertelt Van Zanten. "Coronapatiënten liggen lange tijd op de ic en dus zijn bedden daardoor dan ook geruime tijd bezet. Het gaat erom hoe snel die curve van het aantal besmettingen en het aantal ic-patiënten omlaaggaat."

"Als die lijn niet snel een steile duik neemt, dan raken de intensive cares snel steeds verder verstopt." En hoe die lijn zich door de grafiek voortbeweegt is volledig afhankelijk van het zogenaamde reproductiegetal.

info

Het reproductiegetal laat zien hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Dit getal geeft aan hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één patiënt met Covid-19. Bij een R van 1 besmet ieder besmet persoon één ander persoon. Als het reproductiegetal lager is dan 1, dan zorgt dat voor een daling van het aantal coronabesmettingen.

Lees ook

Slechts een afvlakking

Met een dubbel gevoel ziet Van Zanten het landelijke aantal nieuwe coronabesmettingen per dag dalen. "Er ontstaat een licht optimisme, toch is het slechts een afvlakking."

"Dat reproductiegetal moet echt naar 0,6 in plaats van de 0,9 waarop het nu blijft steken", zegt Van Zanten. Ondanks deze lichte daling zouden we op deze manier nog maanden in dezelfde situatie zitten, zo blijkt uit berekeningen.

Bekijk de reportage over de werking van het reproductiegetal. Wat zouden de gevolgen zijn van een lagere R-waarde?

Afschalen reguliere zorg

Het behandelen van coronapatiënten is geen gemakkelijke opgave. "Volledig ingepakt in viruswerende pakken werken ic-artsen zich een slag in de rondte. Voor ons personeel is dit een hele zware periode", vertelt Van Zanten.

"We houden dit alleen de komende maanden nog vol als we veel ondersteuning krijgen van verpleegkundigen van andere afdelingen. Dat betekent dus dat zij hun werk moeten neerleggen en dat reguliere zorg wordt afgeschaald." De ic-arts wil dat scenario na de vorige golf graag voorkomen.

Lees ook

Beveiligers voor de deur

"We hebben veel zorgen nu", geeft de internist-intensivist toe. "We weten ook nog niet eens hoeveel last we van de 'gewone' griep gaan hebben, want in de winter is het sowieso altijd al druk. Er spelen daarnaast ook nog maatschappelijke dingen mee. "Sinds kort staan voor onze ziekenhuisdeuren dagelijks beveiligers, zodat we veilig ons werk kunnen doen. De acceptatie van zorgpersoneel is vandaag de dag veel minder, terwijl wij nog net zo hard werken."

"Ik hoop enorm dat de daling van het aantal coronagevallen sneller doorzet. Alles wat leidt tot verdere verspreiding van het virus moet keihard aangepakt worden", vindt Van Zanten. "Als er nog ruimte is voor nieuwe strengere maatregelen dan is dat zeer wenselijk. Want voorlopig zijn we er echt nog niet."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.