Tegen de eenzaamheid, als wandelmaatje of gewoon omdat je het altijd al wilde. Veel mensen schaften een hond aan in de eerste lockdown in het voorjaar. Drie vrouwen vertellen hoe dat nu - ruim een half jaar later - gaat.

Amy Ham (29) haalde in de eerste lockdown puppy Guus in huis. "Ik zou hem nu nooit meer kwijt willen, maar ik moet zeggen: het valt wel tegen om een puppy op te voeden, ik heb daar te luchtig over gedacht", vertelt ze.

Amy en Guus
Bron: Privé-archief
Amy met puppy Guus

Eenzaam

"Ik google echt wekelijks wanneer hij wat rustiger wordt", zegt Amy lachend. Ze woont alleen en wilde graag gezelschap tijdens de eerste lockdown. "Je kon niet echt ergens naartoe en dat kan best eenzaam zijn. We hadden bij mijn ouders altijd een hondje en ineens vloog het gemis me aan: dat iemand kwispelend op je zit te wachten."

Toen Amy thuis werkte, was er veel tijd voor hond Guus, maar ze heeft drie bedrijven te runnen en in combinatie met een puppy is dat niet altijd ideaal. "Als je weer wat meer dingen mag doen, kom je er pas achter dat het niet zomaar iets is. Ik was gewend een eigen ritme te hebben, maar dat kan nu niet meer."

'Hij hangt in de planten'

"Ik denk nu wel: ik heb hiervoor gekozen dus ik ga me erop aanpassen. Maar ik weet niet of ik nog wel een keer dezelfde keuze gemaakt zou hebben. Hij is superlief, maar hangt echt in de planten. Ik kan niet wachten tot hij wat rustiger is."

Ook Svenja Tillemans (31) kreeg een nieuwe huisgenoot tijdens de lockdown: puppy Lando. Maar het was nog lang niet makkelijk om een hond te vinden afgelopen voorjaar. "Ik dacht: nu is het een goed moment, ik doe het."

Run op puppy's

"Dan kom je in contact met de gekste mensen en websites. Op sommige sites stonden hondjes met stamboom voor 250 euro, normaal kosten die zeker 1500 euro. Als ik ging mailen, werd gezegd: als je nu dit bedrag overmaakt en mij een bevestiging stuurt, dan staat de puppy binnen 48 uur voor de deur", vertelt Svenja.

Met die schimmige types ging ze niet in zee, maar Svenja merkte dat het bijna onmogelijk was om voor een normale prijs een hond te bemachtigen in de eerste lockdown. "Er was gewoon echt een run op puppy's."

300 reacties in een halfuur

Met hond Lando heeft Svenja uiteindelijk geluk gehad. "De moeder van Lando was per ongeluk zwanger geraakt. Ik was de allereerste die reageerde op de advertentie op Marktplaats. De verkoopster vertelde dat ze in een halfuur wel 300 reacties had gekregen."

"Ik woon alleen, dus het is heel gezellig. Hij loopt lekker tegen me aan te kleven als we op de bank zitten. Maar een puppy is ook pittig. Ik heb nu veel tijd om ervoor te zorgen, maar als je alleen gezelschap zoekt, kun je beter een hond uit het asiel nemen. Die zijn veel rustiger."

Lees ook

'Doen we even'

Melinda Kettenburg (26) is trotse eigenaar van hond Misty. Deze pup is niet door haarzelf in de voojaarslockdown aangeschaft, maar wel door de vorige eigenaar. "Die heeft haar in de vorige lockdown gekocht met het idee: leuk een puppy, doen we wel even. Dat bleek dus niet het geval."

"We waren al langer op zoek naar een keeshond, maar die zijn er niet zoveel in het asiel. Bij de advertentie voor Misty stond dat ze haar wegdeden omdat ze weer fulltime gingen werken en er geen tijd meer voor hadden."

'Het is een beschadigd hondje, zo sneu'

Maar volgens Melinda was er meer aan de hand met de keeshond. "Het is heel sneu, ze is heel aanhankelijk. Overal waar ik ga, gaat zij. Ik kan niet eens douchen. Er is echt verkeerd met haar omgegaan. Ze lieten haar de hele dag in de bench. Wij kwamen erachter dat dat helemaal niet kan met zo'n jonge hond."

"Het is fijn dat we haar een huisje kunnen bieden, maar het is echt een beschadigd hondje. Ik hoop dat mensen wel vijf keer nadenken voordat ze een hond nemen in de lockdown. Je hebt namelijk ook de zorgen en de lasten. Het is niet alleen maar leuk."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.