Volgens Arthur van Zanten van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zijn er in het hele land meer dan 3000 gespecialiseerde verpleegkundigen extra nodig. Ook al lijkt het aantal nieuwe opnames te stagneren en zijn er momenteel voldoende bedden.

Verpleegkundigen op de intensive care moeten momenteel schuiven in de bezetting en helpen meer patiënten dan ze gewend zijn.

Lees ook

2000 bedden bezet

"Het is een groot probleem", zegt Van Zanten. "Er zijn nu bijna 2000 bedden bezet, twee en half keer zoveel als normaal. Essentiële zorgtaken zoals beademing toedienen, dat kan niet elke verpleegkundige."

Gekwalificeerd personeel uit het buitenland inhuren is geen optie nu, want die mensen zijn ook nodig in eigen land. Volgens Van Zanten lukt het wel om extra patiënten naar ziekenhuizen in Duitsland te brengen. Dat zijn er inmiddels 47.

Bekijk hier het studiogesprek met Arthur van Zanten van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.