Grote sponsorevenementen voor het goede doel worden afgeblazen door corona. Zo is Alpe d'HuZes een jaar uitgesteld. "Ik kan heel moeilijk in de toekomst kijken. Ben ik er dan nog?"

Kankerpatiënt Marlies Venema vindt het heel begrijpelijk dat de organisatie van Alpe d'HuZes besloot het fietsspektakel een jaar te verplaatsen, maar ook lastig. Ze zou op 4 juni per tandem de Alpe d'HuZes beklimmen met 2Climb2Raise. Nu moet ze wachten op de editie van 2021. "Ik heb uitgezaaide borstkanker en ik weet niet hoe lang ik nog te leven heb."

Horizon een jaar opgeschoven

2Climb2Raise is een initiatief dat sinds 2012 met meerdere tandem-duo's de berg beklimt. Op de fiets, één gezond persoon en één (ex-)patiënt. "Ik geloof dat wij op deze manier in 8 jaar al een half miljoen euro bij elkaar hebben gefietst", zegt Arjan Thomassen van het initiatief.

Het hele jaar door organiseren ze evenementen om geld in te zamelen, allemaal voor dat ene doel: wetenschappelijk onderzoek naar kanker." Alpe D'huZes is het jaarlijkse hoogtepunt. "Het is een hele grote teleurstelling", zegt Thomassen. "Niet alleen voor ons maar ook voor de patiënten. De horizon wordt opgeschoven en het is dan maar de vraag of ze dat halen."

Lees ook

'Dit jaar geen Alpe d'HuZes is teleurstelling'

De verplaatsing van Alpe d'HuZes naar 2021 betekent dat er dit jaar minder geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker, zegt Peter Boesschoten van het fietsevenement. "Wij hadden verwacht dit jaar 14 tot 15 miljoen euro op te halen. De teller is blijven steken op 7 miljoen, wat overigens nog steeds een fantastisch bedrag is."

Vorig jaar haalde Alpe D'huZes met ruim 4.300 deelnemers bijna 12 miljoen euro op. "Dit jaar zou het maximumaantal van 5000 deelnemers de Alpe d'Huez beklimmen. Inclusief alle supporters en vrijwilligers werden ongeveer 15.000 mensen op de Franse alp verwacht."

Effect op inkomsten, maar gezondheid voorop

Het bedrag dat 2Climb2Raise ingezameld had voor dit jaar, blijft nu een jaar langer op de rekening staan, vertelt Thomassen. Ze zijn hier niet alleen in. Naast Alpe D'huZes zijn er meer grote evenementen die niet doorgaan vanwege de Corona-crisis. Ook de Samenloop voor Hoop, een wandelestafette voor KWF Kankerbestrijding is tot 1 augustus afgelast.

Al deze afgelastingen hebben effect op de inkomsten, vertelt Annebel Schipper van KWF. "Je ziet dat acties zijn uitgesteld zijn of helemaal niet doorgaan", vertelt ze. Alpe D'huZes is belangrijk voor KWF. "De gezondheid van al die deelnemers staat voorop maar wij gaan wel een deel van die inkomsten missen", zegt ze.

'Enorme impact'

Schipper van KWF noemt de impact van corona enorm. "De patiënt heeft grote zorgen, want behandelingen worden uitgesteld, ze zitten in quarantaine en ervaren eenzaamheid", vertelt ze. "En ten tweede zie je dat het wetenschappelijk onderzoek vertraging op loopt, je ziet dat huidige onderzoeken waar patiënten aan mee doen worden stopgezet en de nieuwe onderzoeken hebben we uitgesteld."

Daarnaast is de beoordeling van nieuwe onderzoeken, om te bepalen aan welk onderzoek geld wordt besteed, ook stilgelegd, zegt Schipper. "De artsen en wetenschappers die daar bij betrokken zijn zijn nu veelal bezig met corona."

Lees ook

Fit blijven tot volgend jaar

"Het is een stip op de horizon die je voor jezelf uitzet en hoopt dat je met je man en kinderen dit nog heel mooi kunt beleven", vertelt patiënt Venema over haar deelname. Geld ophalen voor onderzoek is een belangrijke drijfveer. "Als patiënt weet je hoe belangrijk het is dat er onderzoek gedaan wordt."

Met de extra tijd die er nu is, hoopt ze door te kunnen gaan met het werven van donaties. "En ik hoop dat we individueel wel onze fietskilometers kunnen blijven maken", vertelt ze. Tot het zover is, probeert ze lichamelijk en geestelijk fit te blijven. Al voelt volgend jaar ver weg. "Dat is best lastig", zegt ze.

Sponsorevenementen voor kankeronderzoek uitgesteld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.