Utrechters zijn het meest positief over de euro. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 22.500 leden van het Opiniepanel. Van de deelnemers uit de provincie Utrecht vindt tweederde (65%) dat de euro goed is voor de Nederlandse economie. Zeeuwse deelnemers zijn het meest negatief; van hen denkt 42 procent dat de euro goed is voor Nederland.

Landelijk zegt 51 procent dat het behoud van de euro goed is voor de Nederlandse economie. Drie op de tien (30%) denken van niet.

Niet uit de euro, wel minder bevoegdheden naar Brussel

Een meerderheid vindt niet (55%) dat Nederland uit de euro moet stappen. Drie op de tien (31%) deelnemers willen dat wel. Een meerderheid in elke provincie zegt wel dat er minder bevoegdheden naar Brussel moeten (landelijk 58%). 14 Procent wil dat de EU meer bevoegdheden krijgt, en 22 procent wil dat het ongeveer gelijk blijft.

Bekijk hieronder de uitslag in uw provincie.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 18 tot en met 23 april 2014, deden 22.500  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.