Tweederde (67 procent) van de kiezers vindt dat de politieke partijen hun onderlinge en eigen problemen nu opzij moeten zetten om zo snel mogelijk door te formeren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 18.500 leden van het Opiniepanel.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de voortgang van de formatie. Bij veel kiezers krijgen onbegrip en ongeduld de overhand als het gaat over het formatieproces tot nu toe. Een ruime meerderheid (83 procent) van de deelnemers heeft het gevoel dat politici de afgelopen weken meer bezig zijn geweest met elkaar, dan met het landsbelang.

Driekwart CDA-kiezers: 'Nu problemen aan de kant om te formeren'

Volgens veel kiezers is het hoog tijd dat twee maanden na de verkiezingen de formatie echt van de grond komt. Een van de belangrijke factoren daarin is de affaire rond Pieter Omtzigt: daardoor is het vertrouwen tussen partijen beschadigd. Ook binnen het CDA lijkt er vooralsnog geen consensus over kabinetsdeelname. De kiezers van het CDA zijn eenduidiger: ruim driekwart (78 procent) van hen vindt dat de partijen in Den Haag hun problemen aan de kant moeten zetten om door te formeren.

Kiezers over partijen in de formatie

Ook de kiezers van vrijwel alle andere grote partijen vinden in meerderheid dat partijen interne en onderlinge problemen opzij moeten schuiven. Bijna alle VVD-kiezers zijn die mening toegedaan (98 procent) en ook de meeste D66-, PvdA-, GroenLinks- en ChristenUnie-kiezers vinden dat partijen zich meer moeten richten op de formatie.

Lees ook

Meeste PvdA- en GroenLinks-kiezers staan open voor formatie met Rutte

Uit het eindverslag dat informateur Herman Tjeenk Willink onlangs presenteerde, bleek dat de meeste partijen deelname aan een coalitie met de VVD niet uitsluiten. Veel kiezers zijn het daarmee eens. Een meerderheid van de achterbannen van de huidige coalitiepartijen D66, CDA en de ChristenUnie, vindt dat hun partij formatiegesprekken moet voeren met de VVD onder leiding van Mark Rutte.

Kiezers over formatieonderhandelingen

Hoewel veel linkse kiezers niet staan te springen om samen te werken met de VVD onder Rutte, sluiten ook zij kabinetsdeelname zeker niet uit. De grootste groep PvdA-kiezers en een meerderheid van de GroenLinks-kiezers vinden dat hun partij open moeten staan voor formatiegesprekken met de VVD en pas daarna moet beslissen of ze aan een nieuw kabinet deelnemen.

Lees ook

info

Over het onderzoek

Het panelonderzoek is gehouden op 11 en 12 mei 2021. Aan het onderzoek deden 18.570 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.