Ze zijn er zelf nog het meeste door verrast maar mannenkoor ‘De Urker Zangers’ heeft toch echt een hit op YouTube met het lied ‘Vaste rots van mijn behoud’. Op het videokanaal van ‘Nederland Zingt’ van de Evangelische Omroep is het lied, ook wel bekend als 'Gezang 174' bijna een miljoen keer bekeken. Op het YouTube-kanaal van het koor zelf scoort het lied nog beter. Hier staat de teller op 1,1 miljoen views.

Het is niet duidelijk waarom het nummer zo vaak is bekeken. De dirigent zegt tegenover het Algemeen Dagblad dat het lied hoop geeft in tijden van verwarring en daardoor zo populair is. Ook zou Eberhard van der Laan er iets mee te maken kunnen hebben, volgens de dirigent. De vorig jaar overleden burgemeester van Amsterdam zou op internet vaker gelinkt worden aan het gezang.  

Dat een koor het goed doet op het internet is zeldzaam, maar een sprong in populariteit gebeurt vaker. In 1991 was het een mannenkoor uit de kop van Overijssel dat tot ieders verbazing doordrong tot de belangrijkste hitlijst van Nederland: de Top 40. Mannenkoor Karrespoor, een gelegenheidskoor uit het dorp Tuk, onder de rook van Steenwijk, stond met ‘Mooi Man’ maar liefst twintig weken in de lijst.

Café de Karre

Het lied is ontstaan aan de bar van Café De Karre in Tuk en werd bij wijze van grap door het koor van zo’n twintig stamgasten op de plaat gezet. Henk Kranendonk, wiens vader eigenaar van het café was, herinnert het zich nog goed. In de regio maakte het lied snel furore. Mannenkoor Karrespoor brak uiteindelijk landelijk door na een optreden in Groningen-stad in het televisieprogramma 'Nederland Muziekland'. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.