Met zijn muziek scoort hij miljoenen views op YouTube en nog veel meer streams op Spotify. Alex van der Zouwen - oftewel Kraantje Pappie - is op dit moment een van de succesvolste rappers van Nederland. Zijn handtekening staat onder maar liefst twee grote hits van 2018.

Geboren in Rotterdam, maar getogen in Groningen. De stad speelt volgens de rapper een belangrijke rol in zijn succes. Het is de plek waar zijn carrière begon en op veel plekken liggen verhalen van het verleden. De rapper zet Groningen dan ook maar wat graag op de kaart: de hitsingle ‘Lil Craney’ is een ode aan Groningen. In de EendVandaag maken we een rit door zijn geliefde thuisstad. 

Van topsporter naar rapper

Voordat hij door het leven ging als Kraantje Pappie was hij topjudoka. In 2006 werd hij zelfs Nederlands kampioen en stond hij op het punt om naar het EK te gaan. Toen dat niet lukte besloot hij om te stoppen met de sport en zich volledig te richten op het rappen. Het betekent een ommekeer in zijn leven. 

“Ik heb nooit de ambitie gehad om muzikant te worden. Dat is meer per ongeluk gegaan. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen grap. Na mijn topsport ben ik verlaat gaan puberen, buiten hangen, blowen, ik was opstandig. Op straat begon ik met freestylen, improvisatie rappen. Ik kwam de juiste mensen tegen en kreeg ik de kans om iets op te nemen.”

Identiteitscrisis

In 2012 komt de hit ‘Waar is Kraan' uit. Vanaf dat moment gaat het hard. Zijn nummers vallen in de smaak en hit na hit volgt. Hij zit in een momentum, zoals hij het succes van de afgelopen maanden noemt. Maar het betekent ook wekenlang van huis, met optredens door Nederland en Europa. 

Toch kleeft er soms ook een keerzijde aan het succes. Er is een periode geweest, zo vertelt Alex, waarin hij letterlijk ‘vast’ zat. Een soort identiteitscrisis, die hem doet afvragen wie hij is en waar hij staat. Wat is het gevoel achter Kraantje Pappie, als hij eigenlijk gewoon Alex is? “Je moet wel weten wie je bent en wat je aan het doen bent. Dat raakte ik ook gewoon even kwijt. Er is ergens nog wel een Alex die staat nog steeds bij het startschot te zwaaien, zo van dag Kraantje.”

Ook al zijn veel van stoutste dromen inmiddels werkelijkheid geworden, dromen blijft altijd. “Ik hoop in aanmerking te komen voor iets zoals ambassadeur voor de vrijheid. Ik denk dat ik de komende jaren nog wel wat te bieden heb aan de Nederlandse popindustrie. Het is afwachten of het publiek dat ook vindt.”
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.