Veel mensen maken zich zorgen over 'de Nederlandse identiteit'. 67 procent van de deelnemers aan een groot onderzoek van EenVandaag vindt dat deze onder druk staat.

De helft heeft het gevoel dat ze niet kunnen zeggen wat ze echt denken over samenleven met verschillende culturen. Veel deelnemers menen dat onder invloed van nieuwkomers steeds vaker Nederlandse tradities ter discussie gesteld worden. Aan het onderzoek deden 46.000 mensen mee.

'Wij moeten ons te veel aanpassen'

Voor de meeste deelnemers (68 procent) is het wel duidelijk wat er bedoeld wordt met 'de Nederlandse identiteit'. Het gaat om christelijke normen en waarden, Nederlandse tradities en feestdagen, zoals Koningsdag en Sinterklaas mét Zwarte Piet. Ze zijn trots op de Nederlandse geschiedenis, handelsgeest en op helden uit heden en verleden: van Michiel de Ruyter tot Johan Cruijff. Typisch voor de Nederlandse mentaliteit vinden ze directheid, tolerantie en 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'.

Veel mensen hebben het gevoel dat de tradities waar ze van houden nu opeens besmet zijn. Ze menen dat ze zich moeten aanpassen aan mensen met een migratieachtergrond, terwijl die zelf in hun ogen weinig respect hebben voor Nederlandse gewoontes. Ze hebben het meest moeite met moslims, van wie de gebruiken volgens hen het verst van onze cultuur af staan.

Bij mij op straat hoor ik vooral Arabisch, en in de sportschool word ik aangesproken omdat ik naakt douch

Bang om mening te geven over multiculturele samenleving

Uit het onderzoek blijkt dat mensen bang zijn om eerlijk hun mening te geven. Drie van de tien (29 procent) ondervraagden zeggen liever niet in het openbaar wat ze vinden van het Nederlandse VOC-verleden. 18 procent houdt zijn mond over Nederlandse feestdagen.

De multiculturele samenleving ligt het meest gevoelig, hierover spreekt de helft (50 procent) zich niet echt uit. "Je wordt al snel voor racist uitgemaakt", redeneren ze. Door politici, door de media, maar ook in hun eigen familiekring of op hun werk. Sommigen geven aan dat ze vrezen voor hun baan als ze eerlijk hun mening geven. Terwijl ze best met iedereen samen willen leven, maar wel op willen komen voor hun eigen cultuur.

Zorgen bij PVV- en FVD-kiezers

De discussie over de Nederlandse identiteit en migratie leeft bij de kiezers van bijna alle politieke partijen in de aanloop naar de Europese verkiezingen. PVV- en FVD-kiezers maken zich het meest zorgen. Van hen ervaren bijna alle kiezers (96 en 95 procent) dat de Nederlandse identiteit onder druk staat.

Ook bij kiezers van andere partijen bestaat dit beeld: SGP (91 procent), 50PLUS (85 procent), VVD (80 procent), CDA (79 procent), SP (71 procent), CU en PvdD (beide 58 procent), PvdA (42 procent), D66 (39 procent), GroenLinks (29 procent) en DENK (18 procent). Bij de ondervraagde kiezers van DENK (67 procent), GroenLinks (57 procent), D66 (50 procent) en PvdA (46 procent) vindt de grootste groep dat de Nederlandse identiteit niet onder druk staat.

Vreedzaam samenleven met verschillende culturen?

De deelnemers zijn verdeeld over de vraag of we vreedzaam kunnen samenleven met alle verschillende culturen en religies die we op dit moment in Nederland hebben. De helft (52 procent) denkt van wel, en 40 procent gelooft van niet. Jongeren tot 25 jaar zijn optimistischer: 69 procent denkt dat wij goed met verschillende culturen kunnen samenleven.

Aan het onderzoek deden ook ruim 700 mensen met een niet-westerse migratieachtergrond mee. Ook zij zijn positiever: 76 procent denkt dat vreedzaam samenleven heel goed mogelijk is. Zij voelen zich wel thuis in Nederland maar ervaren regelmatig discriminatie. Lees hier hun ervaringen.

Lees ook

Waarom staat Nederlandse identiteit onder druk?
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 30 april tot en met 17 mei 2019. Aan het onderzoek hebben 45.984 mensen meegedaan, waarvan 40.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel en 6000 externe eenmalige deelnemers. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden.

Aan het onderzoek hebben ook 713 mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond meegedaan, merendeels afkomstig uit Marokko, Turkije, Suriname en de Nederlandse Antillen. Ze komen deels uit het Opiniepanel en zijn deels extern geworven via organisaties in de doelgroep. Deze uitslagen zijn ongewogen, maar ze geven wel inzicht in hoe deze groep over het onderwerp denkt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.