De tweede zwarte doos van het vorige week neergestortte toestel van Germanwings is gevonden. Dit heeft justitie in Marseille vandaag bekendgemaakt. 

De tweede doos, de flight data recorder die de vluchtgegevens bevat, kan meer informatie geven over het verloop van de noodlottige vlucht. De eerste zwarte doos met de geluidsopnames uit de cockpit, de zogenoemde cockpit voice recorder, werd vrijwel meteen teruggevonden op de rampplek.

'Belangstelling voor zelfmoord'

Ook werd vandaag bekend dat copiloot Andreas Lubitz, die ervan wordt verdacht het vliegtuig opzettelijk tegen een berg te hebben gevlogen, belangstelling had voor zelfmoord en voor veiligheidsmaatregelen in cockpits. Dit heeft het Openbaar Ministerie in Düsseldorf bekendgemaakt. De onderzoekers leiden dit af uit het gebruik van een tablet door Lubitz.

Niet ziek gemeld

Lubitz blijkt verder tegen zijn artsen heeft gelogen. Hij vertelde dat hij zich op zijn werk ziek had gemeld, terwijl hij in werkelijkheid wel aan de slag was.

Dat meldde het Duitse Bild op basis van bronnen rond het onderzoek naar de vliegramp waardoor 150 mensen omkwamen.

Volgens die bronnen was Lubitz (27) naar de dokter gegaan onder andere vanwege problemen met zijn ogen. Die waren ontstaan na een ongeval met zijn auto eind vorig jaar waarbij de airbag was opgeblazen. Hij klaagde over oogproblemen en ander letsel door dat incident. Hij vertelde de artsen niet dat hij ondanks die klachten wel aan het werk ging.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.