De crash van de Airbus van Germanwings is zeer waarschijnlijk opzettelijk veroorzaakt door de 28-jarige Duitse copiloot. Hij liet de gezagvoerder, die vermoedelijk even naar het toilet was, niet meer toe tot de cockpit en zette de fatale daling in boven de Franse Alpen.

Dat heeft het Franse Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. Op de cockpit voice recorder (CVR) is te horen dat de copiloot tot het laatst toe ademhaalde en dus niet voorafgaand aan de crash overleed of buiten bewustzijn was.

'Men moet ervan uitgaan dat de copiloot de vernietiging van het vliegtuig moedwillig is aangegaan', aldus de Franse autoriteiten tijdens een persconferentie. Te horen is hoe de gezagvoerder de controle uit handen gaf en de cockpit verliet vermoedelijke voor een sanitaire stop. Het geluid van een draaiende stoel en de cockpitdeur is waargenomen door de CVR. Later is ook te horen hoe de gezagvoerder weer probeerde binnen te komen.

Copiloot Andreas Lubitz reageerde niet op de smeekbedes van de andere vlieger. Ook was er geen waarneembare reactie op oproepen van de luchtverkeersleiding. Justitie heeft in Duitsland gevraagd naar de geestelijke toestand van de piloot en andere achtergronden van de vlieger. Hij is Duits staatsburger en er zijn geen aanwijzingen voor een terreurdaad. Het Openbaar Ministerie in Marseille sluit nadrukkelijk zelfmoord door de copiloot niet uit.

De passagiers hebben volgens procureur Brice Robin vermoedelijk niet veel meegekregen van de situatie. 'Ik geloof dat de passagiers tot kort voor de crash niets van het voorval merkten. Het schreeuwen van de passagiers is pas kort voor de inslag te horen.'

In EenVandaag vanavond de analyse van de Delftse universitair docent lucht- en ruimtevaarttechniek Joris Melkert en piloot Jan Cocheret.

In Radio EenVandaag spreken we vanmiddag met psychiater Bram Bakker. 

In hoeverre zouden piloten beter gescreend moeten worden en hoe zwaar is het beroep van piloot eigenlijk?

Verslaggever Harm van Atteveld was vandaag in het crew centre op Schiphol. Topman Cartsen Spohr van Lufthansa is verbijsterd over het feit dat de copiloot waarschijnlijk bewust het toestel van German Wings heeft laten crashen. Onder cabinepersoneel was het vandaag het gesprek van de dag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.