Andreas Lubitz, de copiloot die vermoedelijk het toestel van Germanwings liet neerstorten, verzweeg voor zijn werkgever dat hij psychische problemen had. Bij huiszoekingen werden verscheurde dokterverklaringen gevonden, waarin staat dat de copiloot zich op de fatale dinsdag ziek wilde melden.

Volgens Duitse media zou hij onder behandeling hebben gestaan van een psychiater en in 2009 opgenomen zijn geweest in een psychiatrische inrichting.

Wisten zijn collega’s van de problemen van Lubitz af? En weten piloten eigenlijk goed wie er naast hen zit in de cockpit? In EenVandaag een gesprek met een piloot van een Europese luchtvaartmaatschappij. Hij zegt dat je als verkeersvlieger je elkaar soms niet kent. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de luchtmacht. Daar werk je in squadron en kun je blindelings op elkaar vertrouwen.

Maatregelen

Luchtvaartmaatschappijen nemen intussen maatregelen naar aanleiding van de vliegtuigramp van dinsdag. Verschillende maatschappijen hebben nu ingesteld dat er altijd minimaal twee mensen in de cockpit moeten blijven. Daarmee volgen ze de nieuwe richtlijn van de Europese agentschap voor luchtvaartveiligheid, EASA.

In EenVandaag een gesprek met de piloot. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.