Andreas Lubitz, die dinsdag het Germanwings toestel vermoedelijk bewust neer liet storten, zou aan een zware depressie hebben geleden.

De Duitse krant Bild meldt dat de 27-jarige copiloot van het vliegtuig in 2009 enige tijd opgenomen is geweest in een psychiatrische inrichting. Uit het medische dossier van Lubitz zou blijken dat hij zes jaar geleden aan een depressie leed en daarom in 2009 zijn opleiding onderbrak.

Relatieproblemen zouden hebben gezorgd voor paniek- en angstaanvallen waarvoor hij later met enige regelmaat gecontroleerd werd. De copiloot zou volgens Bild daarom ook anderhalf jaar onder psychiatrische behandeling zijn geweest.

'Lubitz verzweeg ziekte'

Op zoek naar een mogelijk motief heeft de Duitse politie een huiszoeking uitgevoerd in de woning van Lubitz in Düsseldorf. Ook het huis van zijn ouders in Montabaur waar hij deels woonde is doorzocht. Volgens het Duitse OM lijkt het erop dat Lubitz zijn ziekte voor zijn werkgever verborgen hield. Bij de huiszoeking zijn verscheurde documenten gevonden waarmee hij zich ziek had kunnen melden. Ook werden er medische documenten gevonden die erop wijzen dat hij onder behandeling stond. Volgens het Duits Openbaar Ministerie heeft Lubitz geen afscheidsbrief achtergelaten.

EenVandaag doet vanavond verslag vanuit Montabaur, de woonplaats van Lubitz. We spreken met de voormalig basisschooldirecteur van Andreas Lubitz. Hij kende maar ook diens moeder. Hij vertelt over de impact voor het dorp. Hij is verbaasd dat deze jongen verantwoordelijk zou zijn voor de vliegramp. 

Ook in Radio EenVandaag doet Maaike Kempes verslag vanuit Montabaur.

Bekijk hieronder de uitzending van gisteren terug over de crash:

update
clock 27-03-2015 16:04

'Lubitz was onder behandeling psychiater'

Copiloot Andreas Lubitz stond al langer onder behandeling van een psychiater en neuroloog toen hij - vermoedelijk met opzet - vlucht 4U 9525 in de Franse Alpen liet crashen. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung vandaag. De krant baseert zich op papieren die gisteren bij de huiszoeking door justitie in beslag zijn genomen.

De doktersverklaring die Lubitz had verscheurd en die is teruggevonden, zou stammen van een in Rijnland-Palts werkzame neuroloog en psychiater bij wie hij al enige tijd onder behandeling was. De reden waarom hij het briefje zou hebben verscheurd, zou liggen in het feit dat hij op basis daarvan langere tijd niet meer zou mogen vliegen, aldus de krant.