Turkije heeft dit weekend aanvallen uitgevoerd op stellingen van terreurorganisatie IS en kampen van de PKK. Het is een reactie op aanslagen van IS en de PKK in Turkije.

Turkije begon vrijdag met de luchtaanvallen op IS in Syrië en de PKK in Noord-Irak. Het is voor het eerst dat Turkije zich mengt in de strijd in buurland Syrië.

De Koerden vechten in zowel Noord-Irak als Syrië tegen IS. Toch valt Turkije nu beide aan. Turkije zou vrezen voor een te sterke positie van de Koerden in het grensgebied in Syrië, nu dit land door oorlog in chaos is vervallen.

Aanslag Suruc

De spanning in de regio nam vorige week toe na een aanslag in de stad Suruc, waarschijnlijk het werk van IS. In het stadje vlakbij de Syrische grens kwamen tientallen Koerdische jongeren om het leven. De Koerdische organisatie PKK pleegde hierop een aanslag waarbij twee Turkse politieagenten om het leven kwamen. De agenten zouden volgens de PKK samengewerkt hebben met IS.

Morgen overlegt Turkije met de overige lidstaten van de NAVO over de militaire acties. Vorige week gaf het de VS ook toestemming luchtmachtbases in Turkije te gebruiken voor luchtaanvallen op IS. Dit was voorheen nog niet mogelijk.

Koerden

Hoe kijken de Koerden naar de situatie, nu Turkije zich actief in het conflict mengt? In EenVandaag een gesprek met Turkije-correspondent Frederike Geerdink. Zij is in Diyarbakir in het Koerdische zuidoosten van Turkijke.

Ook spreken we met Hawar Mouhiddine. Hij vreest de Turkse aanvallen, want zijn vader en broer zijn in Noord-Irak. Ze hebben zich daar aangesloten bij de Peshmerga’s, die tegen IS vechten. Turkije richt zich op de PKK, toch is hij bang voor Turkse acties.

In de studio een gesprek met defensiespecialist Ko Colijn van Instituut Clingendael. 

Vanmiddag in Radio EenVandaag ook aandacht voor de kwestie. Een gesprek met journalist en oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, Han ten Broeke, woordvoerder Defensie en Buitenlandse zaken voor de VVD en de Koerdische Hawar Mouhiddine.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.