1 jaar na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië keerden EenVandaag-verslaggevers Guido Vermeulen en Herman Zaalberg terug naar het getroffen gebied in het zuiden van Turkije. 50.000 mensen kwamen daar om het leven.

De verslaggevers beantwoorden jullie vragen over de situatie nu vanuit de Turkse stad Antakya, in de zwaar getroffen provincie Hatay.

1. Hoe is de situatie nu, leven er nog mensen op straat?

"Het is hier echt een spookstad", vertelt Guido. "Er zijn wel wat hotels en restaurants open en er rijdt een enkele bus, maar het is nog steeds apocalyptisch. Je ziet een gigantische vlakte met veel puin, waar nog veel persoonlijke spullen liggen. Die zijn gewoon niet weggehaald. Een paar appartementen zijn blijven staan."

"Veel mensen zijn naar familie in de bergen getrokken. Daar is over het algemeen betere en stevige grond. Hier in het gebied leven mensen nog veel op straat of in tenten. Zij hebben geen familie of andere plekken om naartoe te gaan."

Herman: "Een groot deel van de mensen slaapt in containers." Hij ziet dat de hele sociale structuur van families is verdwenen. "Veel mensen woonden met de rest van hun familie in een groot appartementencomplex."

"We spraken een man die 55 familieleden is verloren. Zijn hele sociale structuur is uit elkaar gevallen. Mensen lopen hier rond met een groot trauma. Je merkt dat mensen een jaar na de aardbevingen hun dode naasten weer herdenken."

2. Hoe zorgt de Turkse regering ervoor dat het land weer wordt opgebouwd?

"In eerste instantie werden mensen na de aardbeving opgevangen in tenten en later zijn er dus containers neergezet. De Turks-Nederlandse bouwondernemer Ahmet Aydogan heeft op verzoek van de Turkse regering 14.000 containers geleverd. In totaal zijn er 200.000 container-woningen neergezet."

"Experts zijn bang dat deze situatie langer gaat duren dan gedacht. Dat mensen jarenlang in containers moeten wonen."

"Een organisatie die gekoppeld is aan de overheid heeft ook nieuwe appartementen gebouwd. Dat is volgens experts eigenlijk een beetje show van de overheid. Die kan laten zien dat ze sleutels van nieuwe appartementen uitdeelt", zegt Guido.

Bekijk ook

3. In hoeverre wordt Erdogan verantwoordelijk gehouden voor deze ramp?

"Je merkt bij de bevolking dat ze het lastig vinden om zich uit te spreken over de verantwoordelijkheid van de regering", ziet Guido. "Het ligt hier erg gevoelig om kritiek te uiten op de regering."

"Je hoort als de camera uitstaat wel dat mensen het de regering kwalijk nemen dat dit heeft kunnen gebeuren. Dat ze hierdoor op zichzelf zijn aangewezen. Veel mensen zijn in totale armoede terechtgekomen en hebben geen werk meer."

In Turkije is president Erdogan aan de macht. "Zijn regering vindt het fijn om de gevolgen van de aardbeving in de schoenen te schuiven van het bestuur van Hatay. Dat is de Turkse provincie die het hardst getroffen is tijdens de aardbeving."

4. Geeft het puin nog veel stofwolken, zijn mensen daar ziek van geworden?

Herman ziet nog steeds veel gaten in het asfalt. Maar omdat het nu regent in het gebied, is het erg modderig. Mensen hebben nu geen last van stofwolken, maar van blubber.

Guido schat in dat veel mensen ziek zijn geworden van het stof. "Het kan bijna niet anders. In veel ingestorte gebouwen zat asbest. Er wordt veel gebouwd en gesloopt, en ik weet nog van vorig jaar dat je dan tussen de enorme stofwolken en smog staat in de stad."

info

EenVandaag Vraagt

In dit artikel zijn antwoorden verwerkt op vragen die zijn ingestuurd via EenVandaag Vraagt. Met EenVandaag Vraagt heb je invloed op wat we maken. Wil je meedoen? Download dan de Peiling-app van EenVandaag, ga dan naar 'Instellingen' en zet je notificaties voor EenVandaag Vraagt aan. Je vindt de vragen en antwoorden terug bij 'Doe mee'. De Peiling-app van EenVandaag is gratis te downloaden in de App Store of Play Store.

5. Wat is er allemaal met het geld gebeurd voor de slachtoffers?

In totaal heeft de Giro555-inzamelingsactie die is gestart na de aardbevingen in Turkije en Syrië 128 miljoen euro opgeleverd, staat op de website van Giro555.

"Lokale hulporganisaties Cordaid en Oxfam helpen mensen met primaire levensbehoeften zoals een dak boven je hoofd, water, voedsel, medicijnen en dat soort zaken", zegt Guido.

"De noodfase is nu voorbij, dus het geld zou nu vooral naar de wederopbouw gaan en dat zijn veel verschillende projecten."

Bekijk ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.