De premier zei het al bij de persconferentie: Twente is in de tweede coronagolf bijzonder hard geraakt. Google weet waarom: Twentenaren gaan graag de deur uit. Waarom is dat? We spraken inwoners van het dorp met relatief veel besmettingen: Tubbergen

Het aantal besmettingen in Twente is erg hoog, is ook op de kaart te zien van het RIVM. En nu hangt de Twentenaren dus een volledige lockdown boven het hoofd, of een avondklok als de coronacijfers de komende week niet dalen.

Veel verplaatsingen in Twente

Inwoners van Twente waren de afgelopen weken behoorlijk minder thuis, meer op het werk en vaker op stap dan de rest van het land. Schrijft het AD vandaag op basis van een analyse van honderdduizenden locatiegegevens die zijn verzameld en gebundeld door Google op grond van telefoongegevens van Twentenaren met een smartphone.

In de laatste week van oktober, toen het nog kon, daalde het bezoek aan plaatsen als restaurants, cafés, winkelcentra, musea, bibliotheken en bioscopen landelijk met ruim 30 procent ten opzichte van pre-corona. Maar in Twente was dat op een aantal plekken slechts 15 procent.

Lees ook

'Je bent een keer aan de beurt'

Relatief het hoogst is het aantal besmettingen in Tubbergen, een dorp in landelijke omgeving met 20.000 inwoners. Wim Oosterik heeft er al 26 jaar een slagerij in het centrum. Door corona komen er minder klanten, maar als ze komen, kopen ze meer.

"Je bent een keer aan de beurt", vertelt Oosterik achter zijn rijkgevulde toonbank. "Het is vrij heftig. Ik heb het ook in de familie. In de buurt. Het zit overal Je hebt mensen die zijn alleen de smaak kwijt, maar ik ken ook iemand, een boom van een kerel, die is benauwd, hapt naar lucht. Daar schrok ik toch wel van."

Eigen schuld?

Meer vervoerbewegingen in Twente. En dus bovenmatig veel besmettingen. Het roept de vraag op of de Twentenaren daar door hun eigen gedrag voor zorgen? Slager Oosterik vindt van niet. "Ik denk niet dat het eigen schuld is. Ik denk dat het ons ook overkomt net als Brabant met de carnaval."

Maar hij denkt ook dat het misschien iets te maken kan hebben met mensen die van buitenaf naar Twente kwamen. "We hebben deze zomer veel toeristen gehad hier." Toch steekt de slager ook een kleine hand in eigen boezem. "De Twent wil ook een goede nabuur zijn en beweegt zich graag in het rijke verenigingsleven in een dorp als Tubbergen."

Lees ook

Hechte gemeenschap

Een klant van een sigarenzaak ziet dat het leven in Twente erg hecht is. "Het rijke verenigingsleven, het nabuurschap en de werkmoraal. We hebben hier een houding van schouders eronder en door." Met alle vervoersbewegingen van dien dus.

Herkenbaar verhaal voor slager Wim: "Als ik vlees bezorg bij de mensen thuis: die mensen die missen ons, als ik kom maak ik altijd een klein praatje." Vraag is of juist dit soort contact leidt tot meer besmettingen. Oosterik: "Zou best kunnen, dat we onbewust toch dichter bij elkaar gaan staan."

De slager uit Tubbergen
Bron: EenVandaag
De slager uit Tubbergen in zijn slagerij

Regionale lockdown

Mark Rutte noemde dinsdag in z'n persconferentie dat voor Twente een regionale lockdown op tafel ligt. "Dat is mosterd na de maaltijd", zegt een dame op leeftijd met zelfgemaakte mondkap. "De piek was er al veel eerder. Tóen hadden ze een lockdown moeten instellen." Want de meeste besmettingen gebeuren nog altijd in de huiselijke kring.

Soms staat er in Twente achter het woonhuis een 'zuipkeet', waar jongeren een biertje doen in het weekend. Een scholier die in de Dorpsstraat met twee vrienden hangt vertelt dat in zijn keet 5 vrienden bij elkaar komen op de zaterdagavond. "Normaal zijn het er 20." Hij is zich bewust van de huidige maatregel van een maximum van 2 personen. Hier tilt de jongen niet zwaar aan, zegt hij: "Vrijdag was de politie er nog. Die hadden niks te zeggen en zijn rustig weer gegaan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.