De online kruistocht tegen het in opspraak geraakte VVD kamerlid Mark Verheijen is al enkele dagen aan de gang.

Voorop loopt weblog Geenstijl die heeft beloofd dagelijks een Mark Verheijen topic te zullen publiceren tot aan de verkiezingen of zijn vertrek. En veel mensen twitteren erover. Wie denkt dat de VVD'ers zich hierbij afzijdig houden of het opnemen voor Verheijen, die heeft het mis. Een van de grootste Verheijen criticasters is namelijk partijgenoot Hans van Zeeland, voorzitter van de VVD in Tilburg. Hij twittert zich de vingers blauw. Op persoonlijke titel, dat wel.

Van Zeeland riep Verheijen al een week lang via Twitter op de eer aan zichzelf te houden. De voorzitter van de plaatselijke VVD vindt het niet kunnen dat Verheijen tot gisteravond leek te blijven zitten als kamerlid. "Ik heb persoonlijk helemaal niets tegen hem. Maar het kan niet zo zijn dat je als VVD'er streng bent als iemand een verkeerd bijstandsformulier invult en aan de andere kant heel grootmoedig over je hart strijkt als het om jezelf gaat. Dat is een dubbele moraal. Zo hypocriet."

'Pinterest 11 miljard dollar waard'

Het lijkt goed te gaan met het sociaal netwerk Pinterest. Het bedrijf voert gesprekken over een financiering van 500 miljoen dollar. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal donderdag op basis van ingewijden. Dat geeft de vijf jaar oude onderneming een waardering van circa 11 miljard dollar (ruim 9,6 miljard euro). De financieringsronde van de sociale netwerksite sluit waarschijnlijk ergens in de komende weken. De laatste keer dat het bedrijf geld ophaalde in een financieringsronde, in mei 2014, kreeg het bedrijf een prijskaartje opgehangen van 5 miljard dollar.

De gebruikers nemen nog steeds toe. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een stijging in de bezoekcijfers van 37% aan Amerikaanse gebruikers (in totaal 75,8 miljoen views). Pinterest wil nu vooral op Azië en Europa inzetten. Sinds januari is het bedrijf ook begonnen met advertenties in de vorm van 'sponsored pins'. 

Google doet eigenwijze voorspelling Oscars

The Imitation Game gaat de Oscar winnen voor beste film. Tenminste, als we zoekmachine Google moeten geloven. Het bedrijf heeft op basis van een analyse van zoektrends gerelateerd aan Oscars voorspellingen gedaan voor de Oscarwinnaars van dit jaar. En hun voorspellingen wijken nogal af van de voorspellingen van filmkenners en critici. Volgens die laatsten zal of Boyhood óf Birdman de prijs voor beste film in de wacht slepen. 

Ook de andere voorspellingen van Google wijken nogal af:

Beste actrice: Reese Witherspoon (voor haar rol in Wild / In plaats van de absolute favoriet bij iedereen: Julianne Moore, voor haar vertolking van een vrouw met Alzheimer in het drama Still Alice) 

Beste acteur: Bradley Cooper (voor zijn rol in American Sniper / in plaats van Eddie Redmayne voor in zijn rol van Stephen Hawking in 'The Theory of Everything')

Wie er gelijk krijgt weten we natuurlijk niet. Wel is het zo dat de Oscars geen publieksprijs zijn, maar dat de winnaars door een deskundige jury wordt bepaald, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. We zullen het zondagnacht te weten komen bij de Oscar uitreikingen. 

Poepnaam? Gratis naar de dierentuin!

Als je Poepjes heet, of Van Drol, dan is dat soms niet zo leuk. Maar bij Dierenpark Amersfoort heb je zaterdag geluk. Iedereen met een poepnaam mag zaterdag gratis naar binnen. Een poepnaam is in de definitie van de dierentuin elke achternaam die op één of andere manier, direct of indirect, de associatie met uitwerpselen oproept. De voorbeelden die de dierentuin geeft liggen voor de hand: Piet Poepjes, Angela Schijt en Thijs Wind worden genoemd. 

Het Dierenpark houdt de actie vanwege de themaweek 'Poep & Zoo'. "Tijdens Poep & Zoo doorbreken wij het poeptaboe", vertelt projectleider Carlijn Franchimont op de website van het Dierenpark. De actie loopt tijdens de voorjaarsvakantie en is gericht op kinderen. Maar ook volwassenen met een poepnaam mogen gratis naar binnen zaterdag. Wel even een geldig identiteitsbewijs meenemen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.