De woorden 'tekort' en 'Floriade' lijken synoniemen te zijn. Vandaag werd bekend dat ook Almere, die het tuinbouwevenement in 2022 organiseert, met tekorten kampt. Berichten over de kosten lopen uiteen van 28 tot 35 miljoen euro, veel meer dan de 10 miljoen euro is begroot. Het doet denken aan de vorige editie: die van 2012 in Venlo.

Mark Verheijen (VVD) was als wethouder en later als gedeputeerde politiek verantwoordelijk voor de organisatie van de Floriade in zijn stad. Het evenement noteerde na een hoop rekenwerk uiteindelijk een verlies van 5,4 miljoen euro. Toch houdt de wethouder er geen nare nasmaak aan over.

'Vele doelen'

"De Floriade is meer dan een evenement, het heeft vele doelen. In Venlo hadden we er drie: een sterkere economische regio creëren, een nieuw bedrijventerrein ontwikkelen op hetzelfde terrein en met het evenement zelf wilden we quitte draaien", legt Verheijen uit. Twee van de drie doelen zijn gehaald. 

In de zwarte cijfers is de Floriade 2012 nooit gekomen. De organisatie zelf sprak, in crisistijd, het cijfer van twee miljoen bezoekers uit als grens. Als die aantallen gehaald zouden worden, zou het evenement niet verliesgevend zijn. 

Beschadigd imago

Dat aantal werd net gehaald. Toch ontstond er, onder meer vanwege tegenvallende uitgaven van de bezoekers op het terrein, een tekort van 5,4 miljoen euro. Verheijen geeft toe: "En dat is 5,4 miljoen teveel. Het heeft gemeenten geld gekost, gemeenschapsgeld. Ik zou bijna zeggen: sorry, Almere."

Maar Verheijen blijft optimistisch: "Mensen proberen het weg te zetten als een mislukking, maar het heeft in crisistijd investeringen aangetrokken. Het stikt nu van de bedrijvigheid op het Floriade-terrein." Om eraan toe te voegen: "Je kunt ook niks doen."

Smetje

Verheijen raakte later in opspraak toen in het nieuws kwam dat hij een gratis VVD-campagnefeestje zou hebben gehouden op de Floriade. "Ik ervaar dat niet als een imagoprobleem." De interne integriteitscommissie van de VVD oordeelde uiteindelijk dat Verheijen niks verkeerd zou hebben gedaan. 

De VVD’er kijkt ondanks alles met goede gevoelens terug op het evenement. "De Floriade is een fantastische kans." Hij wil dan ook aan de huidige organisatoren van Almere meegeven dat ze "voorzichtig moeten blijven met beloftes en investeringen, maar breng voortdurend naar voren dat de Floriade een belangrijk evenement is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.