Wat gaat de Floriade 2022 in Almere kosten? Het begon met 10 miljoen, maar is inmiddels bijgesteld naar 35 miljoen. En zelfs dat is nog veel te laag ingeschat, zegt pretparkenexpert Hans van Driem.

Hij komt net terug van een beurs in Orlando vol achtbanen en vliegende tapijten: bezienswaardigheden waarvoor honderdduizenden bezoekers bereid zijn te betalen. Van Driem reist de wereld af op zoek naar attracties voor pretparken. Heeft de Floriade zo'n potentie? Van Driem twijfelt of presentaties van bloemenpracht nog zoveel mensen op de been kan brengen. "Je moet de wowfactor hebben."

Duurste Floriade ooit

Hans van Driem, oud-Floriade directeur en bouwer van pretparken als Walibi, kreeg gelijk toen bleek dat Floriade in Almere meer dan de beoogde 10 miljoen ging kosten. Nu voorspelt hij dat het project minimaal 40 miljoen meer gaat kosten. Dat bedrag moeten de burgers van Almere ophoesten.

Steden als Zoetermeer, Haarlemmermeer en Venlo leden verlies met wereldtentoonstelling Floriade. Almere dacht dat het de stad 10 miljoen zou kosten, maar dat bedrag is inmiddels bijgesteld naar 35 miljoen. De duurste Floriade tot nu toe. Van Driem is niet verbaasd. "Om te beginnen neem je niet een stuk vlak grasland, maar wil je het terrein bouwen over drie eilandjes en een stuk snelweg. Dat is enorm duur."

Extra woningen, extra investeringen

Naast vermaak is een doelstelling van de Floriade om de stad Almere op de kaart zetten. Ook wil Almere groene, innovatieve en klimaatneutrale woningen op het terrein plaatsen. Dat moet extra inkomsten genereren, maar dat vergt ook extra investeringen, volgens Hans van Driem.

Afgelopen maand bleek dat er minder sociale woningen gebouwd worden dan beoogd. Daarop kreeg het college van Almere een bijna raadsbrede motie van treurnis voor het verkeerd en onvolledig informeren van de raad door het college over deze aspecten van het Floriade-dossier.

Een 'achtbaan' van verlies

De Floriade in Venlo 2012 draaide verlies (5,4 miljoen), net als Haarlemmermeer 2002 (6,3 miljoen) en Zoetermeer 1992 (5 miljoen).

In Almere hopen de kosten zich op door het inzetten van adviseurs, ambtenaren en het bouwrijp maken van de grond. Hans van Driem ziet het somber in: "Interviewt u mij in 2022 nogmaals en u zult zien dat het project minimaal 40 miljoen duurder is geworden."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.