Pipi Langkous is nog steeds mateloos populair bij jong en oud. De Deense kindertelevisie zendt de beroemde kinderserie nog steeds uit, maar het woord 'neger' wordt eruit geknipt.

Terwijl Pipi, dat weet iedereen, de dochter is van een 'Negerkoning'. 

Een ander Zweeds bedrijf haalde onlangs ‘racistische’ Pippi Langkous-gordijnen uit het assortiment. Want wat deed de eigenwijze jongedame? Ze stond afgebeeld op de gordijnen terwijl ze zich koelte liet toewuiven door twee donkere kinderen.

Over de Pipi-ban veel verontwaardiging op de sociale media, maar het wordt nog gekker. Amazon biedt sinds gisteren alle filmpjes, zeg maar het verzameld werk, van Tom and Jerry te koop aan. Bij het pakket cartoons zit een waarschuwing: bevat racistische stereotyperingen, sommige mensen kunnen Tom and Jerry als kwetsend ervaren.

Op social media barst het van de opmerkingen van mensen die vinden dat het politiek correct denken nu echt door het plafond van de redelijkheid is geschoten.

Banksy

Nog meer racisme! Althans, vermeend racisme. Op allerlei plekken over de hele wereld, verschijnen kunstwerken van de hand van de populaire kunstenaar Banksy. Vaak geeft hij met zijn kunst commentaar op actuele gebeurtenissen.

In Clacton on Sea liep eergisteren een politicus over van de conservatieve partij naar de UKIP, een partij die niet bepaald bekend staat om haar liefde voor vreemdelingen. Banksy, politiek bewust als altijd, schilderde gisteren op een muur een rijtje duiven, gezeten op een draad, naast een soort mottige kanarie. En die duiven zeggen allemaal nare dingen tegen de exotische vogel: Ga terug naar Afrika! Blijf van onze wormen af!

Het gemeentebestuur van Clacton, waarschijnlijk niet erg thuis in de moderne kunst, liet het werk subiet overschilderen. Want racistisch. Geschatte waarde: zeker een half miljoen.

Cameron mash up

Nog meer Engels sociaal medianieuws: grote vreugde vanwege spoof video's, of mash ups. Dat zijn videoclips die in elkaar zijn geknutseld met allemaal stukjes video en geluid van andere video's. Door dat allemaal aan elkaar te knippen en plakken kun je mensen dingen laten zeggen die ze nooit gezegd hebben, maar die wel grappig zijn. In Groot-Brittannie was het tot vandaag bij wet verboden om een mash up video te maken. Het viel onder de uiterst strenge Britse anti-smaad en copyright-wetten. 

Maar goed nieuws dus, het mag vanaf vandaag wel!  

De koning van de mash ups, beroemd en berucht in het Verenigd Koninkrijk, Casetteboy, laat via twitter weten: "Ik was een schilder in een land waar verf verboden is."

Armin van Buuren is de gevaarlijkste Nederlander online

Waarschuwing: Armin van Buren googelen kan uw computer ernstige schade toebrengen. Voor het tweede jaar op rij is de bekende DJ de gevaarlijkste Nederlander online.

Nummer 1 gevaarlijk mens in de categorie internationaal is Talkshowhost Jimmy Kimmel, maar een goede tweede plek is dus voor de Nederlandse DJ. De kans dat je je computer bij het grofvuil kan als je in de zoekresultaten iets aanklikt bij de naam van van Buren is erg groot.

Zo werken hackers en cybercriminelen: populaire zoektermen gebruiken om mensen te verleiden op hun ellende te klikken en zo virussen op je computer te planten. Andere bekende namen die misbruikt worden om virussen te verspreiden: Tiesto, Ilse de Lange, Waylon en Bruce Springsteen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.