Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un en Amerikaanse president Donald Trump ondertekenden vandaag een "veelomvattende brief", zoals Kim het noemde. Volgens Trump zal de wereld "een grote verandering zien". De twee leiders spraken onder andere over de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland vastgelegd.

“Er is nu een intentieverklaring getekend om de relaties tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten te verbeteren”, aldus Amerikakenner Victor Vlam. Hieronder is een klein deel van de intentieverklaring te lezen, ondertekend door Donald Trump en Kim Jong-Un. 

Trump gaf in een persconferentie na afloop aan dat denuclearisatie “heel, heel snel” zou gaan gebeuren en dat de top tot “steeds meer en meer zal leiden.” Trump laat weten dat hij “een speciale band” met de Noord-Koreaanse leider heeft gevormd en dat een bezoek van Kim aan het Witte Huis “zeker” tot de mogelijkheden behoort. 

Potentieel een historische top

Volgens Victor Vlam is dit potentieel een historische top. Geen van Trumps voorgangers kreeg het eerder voor elkaar om met Noord-Korea aan de onderhandelingstafel aan te schuiven. “Noord-Korea zal het kernprogramma natuurlijk niet direct op willen geven en het duurt nog jaren voordat de resultaten zichtbaar zijn”, legt Vlam uit. 

Is de Trump-Kim top een succes? 

Maar was de top nou een succes of niet? Victor Vlam is positief. “Ik had verwacht dat het zou mislukken, maar geen van beide is opgestapt en de situatie is niet geëscaleerd.” Dat betekent volgens Vlam dat er voor beide partijen iets uit de onderhandelingen is gekomen. Voor Amerika waarschijnlijk de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernprogramma en voor Noord-Korea een inperking van de sancties en Amerikaanse militaire activiteit vlakbij de grens.

Trump wil einde aan ‘oorlogsspelletjes’

Volgens Trump komt er een einde aan de ‘war games’. Daarmee doelt de president op de militaire oefeningen met Zuid-Korea. Op dit moment zijn er nog 32.000 Amerikaanse militairen gestationeerd in Zuid-Korea, die jaarlijkse oefeningen uitvoeren. Deze worden altijd sterk afgekeurd door Noord-Korea en ze kosten de Verenigde Staten veel geld. 

Zodra Kim Jong-Un terug is in Noord-Korea zal de ontmanteling van het kernwapenprogramma beginnen. “Voorzitter Kim en ik hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend. Daarin herbevestigt hij dat hij zal werken aan de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland”, aldus Trump. Wat de term denuclearisatie exact inhoud, wordt niet duidelijk.

Noord-Korea zegt momenteel al bezig te zijn met het ontmantelen van een nucleaire testlocatie. Dit staat nog niet in de getekende verklaring, maar is door Trump en Kim Jong-Un afgesproken na de ondertekening.  

Voorlopig geen einde aan sancties

Trump vertelt daarnaast dat de sancties tegen Noord-Korea van kracht zullen blijven, ondanks het akkoord. Verdere onderhandelingen zullen volgen om het akkoord zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren. Na de persconferentie benadrukte Trump nog eens dat hij de top “een belangrijke gebeurtenis in de wereldgeschiedenis vindt.” Ook wil hij China en Zuid-Korea betrekken bij de volgende gesprekken met Noord-Korea.  

Lees verder welke impact de ontmoeting van Donald Trump en Kim Jong-Un kan hebben op de wereld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.