Aan het einde deze week is het slikken of stikken voor de nieuwe Griekse regering. Akkoord gaan met de ‘saneringsmaatregelen’ van de EU en het IMF en anders gaat de geldkraan letterlijk dicht. Athene krijgt dan vanaf 1 maart geen cent meer uit Europa.

De Griekse premier Tsipras beloofde zijn kiezers dat de bezuinigingen deels worden teruggedraaid en dat het minimumloon en de pensioenen zouden worden verhoogd. De Grieken leenden 240 miljard euro, in ruil daarvoor moesten ze de wijdverbreide corruptie en belastingfraude aanpakken en drastisch op de overheidsuitgaven bezuinigen. 

Volgens Tsipras en zijn Syrizapartij heeft het programma Griekenland in de vernieling gestort en leeft de bevolking in armoede.

EenVandaag spreekt Mathieu Segers, docent Europese integratie aan de Universiteit Utrecht, over de mogelijke geopolitieke gevolgen van de patstelling die is ontstaan tussen de EU en de Grieken. Spinnen Rusland en China garen bij een mogelijke Grexit? 

Verder uit Phaedon Brotzakis, een Griekse student in Nederland, zijn zorgen over de gevolgen voor de Griekse jeugd die straks het land weer op zal moeten bouwen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.