Edwin de Roy van Zuydewijn heeft een taakstraf van 100 uur opgelegd gekregen door de rechtbank in Amsterdam. Die vindt dat de voormalig echtgenoot van prinses Margarita schuldig is aan het opmaken van een valse factuur van 238.000 gulden (108.000 euro).

Mocht De Roy, die niet bij de uitspraak aanwezig was, de straf niet uitvoeren, dan moet hij 50 dagen in de cel doorbrengen. Het vonnis valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die wilde dat hij een werkstraf van 240 uur en 4 maanden voorwaardelijke celstraf zou krijgen.

Het Openbaar Ministerie (OM) kwam de zaak op het spoor in het grote onderzoek naar de vastgoedfraude rond onder meer Bouwfonds, Klimop. Hierin kwamen drie verdachte facturen van De Roy naar boven. Hij was met de directie van Bouwfonds in contact gekomen via een oude vriend, die inmiddels zelf ook in de Klimopzaak is veroordeeld. De Roy werkte een paar jaar als analist op factuurbasis voor Bouwfonds. De factuur uit 2001 waar het OM hem nu voor heeft aangeklaagd, was voor werkzaamheden die hij helemaal niet zou hebben gedaan.

De 47-jarige De Roy weerspreekt de beschuldigingen. Hij omschreef de zaak als 'een luchtballon, een zeepbel en een losse flodder'. Hij gaat in hoger beroep tegen de uitspraak en ziet de uitkomst daarvan met vertrouwen tegemoet.

‘Waarom moest ik kaltgestellt worden?’

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.