Edwin de Roy van Zuydewijn, de voormalig echtgenoot van prinses Margarita, sleept zijn ex opnieuw voor de rechter. Hij zegt dat hij sterke aanwijzingen heeft dat zij en de financiële baas van het Koninklijk Huis (de thesaurier), de rechterlijke macht in het verleden onjuist en onvolledig hebben geïnformeerd over haar inkomsten en haar vermogen.

Ze zou moeten rondkomen van 1200 euro per maand. Vanwege haar financiële situatie werd in 2007 alimentatie voor De Roy van Zuydewijn afgewezen. Met terugwerkende kracht wil hij nu alsnog partneralimentatie van Margarita ontvangen.

Miljoenenvilla zonder hypotheek gekocht

De Roy van Zuydewijn is vijfenhalf jaar getrouwd geweest met prinses Margarita. Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde in 2007 dat hij recht heeft op partneralimentatie, maar dat prinses Margarita onvoldoende draagkracht had om dat te betalen. Zij had zowel voor de rechtbank als het gerechtshof aangegeven niet over voldoende inkomsten of vermogen te beschikken.

Volgens De Roy van Zuydewijn zijn er meerdere concrete aanwijzingen dat ze wel degelijk voldoende inkomsten en vermogen had en heeft om partneralimentatie te betalen. Een van de aanwijzingen daarvoor is dat prinses Margarita recentelijk zonder hypotheek een woonboerderij in Wassenaar kocht voor een bedrag van 1,65 miljoen euro. 

'Prinses heeft aanzienlijk vermogen'

Advocaat Royce de Vries van De Roy van Zuydewijn: "We hebben sterke aanwijzingen dat mevrouw De Bourbon de Parme de rechtbank en het Hof onjuist en onvolledig heeft geïnformeerd. Mevrouw heeft recentelijk, ongeveer een jaar geleden een monumentale villa gekocht voor een bedrag van ongeveer 1,7 miljoen euro. Dat is zonder hypotheek. Ik hoef niemand uit te leggen dat je een aanzienlijk vermogen moet hebben om zoiets aan te schaffen."

De advocaat van De Roy van Zuydewijn heeft een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank Den Haag. In deze procedure zullen prinses Margarita en andere leden van de Koninklijke Familie, onder wie prinses Irene, worden opgeroepen om te getuigen. 

De Roy van Zuydewijn 'leefde als een nomade'

Advocaat Royce de Vries licht de vordering van De Roy van Zuydewijn verder toe. "Het standpunt van prinses Margarita dat zij onvoldoende draagkracht zou hebben om partneralimentatie te betalen was in 2007 al, op zijn zachtst gezegd, ongeloofwaardig. Mijn cliënt heeft het heel moeilijk gehad. Hij is nu afhankelijk van giften en heeft als een nomade geleefd de afgelopen jaren."

De Vries laat ook weten dat er een principiële kant aan de zaak zit. "Mevrouw is onderdeel van de koninklijke familie, heeft blijkbaar een riant familievermogen en leeft daar op een koninklijke wijze van, of in ieder geval op zeer riante wijze. Hoeven deze mensen geen partneralimentatie te betalen omdat ze enkel beschikken over bijvoorbeeld een familievermogen? De bakker om de hoek die een modaal inkomen heeft, betaalt ook alimentatie als hij gaat scheiden en moet dan ook een heel substantieel deel van zijn inkomen afstaan. Geldt dit dan niet voor mensen die riant leven van een familievermogen?"

Reacties

reactie
clock 23-11-2018 14:28

Charlotte Kapelle, woordvoerder van de familie De Bourbon de Parme, laat namens Margarita het volgende weten: "We weten dat er een verzoek ingediend is bij de rechtbank en wachten dit verder af. Het ligt nu bij de rechter."

reactie

RVD: "Inhoudelijk doen wij geen mededelingen, aangezien het hier het privédomein betreft. Wij zijn niet op de hoogte van een mogelijke procedure."

Reactie SP-Kamerlid Ronald van Raak

Portret De Roy van Zuydewijn in 2013

Portret De Roy van Zuydewijn

In augustus 2013 zocht EenVandaag De Roy van Zuydewijn op in Zuid-Europa. Daar deed hij uitgebreid zijn verhaal. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.