"Voor mij is dit, hoe dan ook, het laatste hoofdstuk." Dat zegt Edwin de Roy van Zuydewijn over de alimentatiezaak tegen zijn ex-vrouw, prinses Margarita. Vandaag dient die achter gesloten deuren voor de rechtbank van Den Haag.

De rechtszaak zou het einde kunnen betekenen van het langlopende conflict tussen De Roy van Zuydewijn en de koninklijke familie. Tijdens de zaak komt aan de orde of de hoogste financiële baas van het Koninklijk Huis, de thesaurier, tegen de rechter heeft gelogen over het inkomen en vermogen van de prinses. Daarmee is de familiezaak ook een politieke zaak geworden.

1200 euro per maand voor de prinses: 'Bespottelijk'

De Roy van Zuydewijn eist al jaren partneralimentatie van zijn ex-vrouw. Het Gerechtshof oordeelde in 2007 dat hij behoefte heeft aan een bijdrage in zijn levensonderhoud, maar 'dat de vrouw daar geen draagkracht voor heeft'. Prinses Margarita zou volledig aan de grond zitten en moeten rondkomen van slechts 1200 euro per maand. "Bespottelijk", noemt De Roy van Zuydewijn dat nu.

Edwin de Roy van Zuydewijn doet zijn verhaal over de rechtszaak tegen prinses Margarita: "Bespottelijk dat ze geen geld zou hebben."

Het Gerechtshof baseerde zich onder meer op uitlatingen van de toenmalige thesaurier van Hare Majesteit de Koningin, die verantwoordelijk is voor de financiën van het Koninklijk Huis. Nu, 12 jaar later, zegt De Roy van Zuydewijn sterke aanwijzingen te hebben dat prinses Margarita en de thesaurier de rechter toen onjuist en onvolledig hebben geïnformeerd over haar inkomsten en vermogen.

info

Over de zaak

Edwin de Roy van Zuydewijn trouwde in 2001 met Prinses Margarita. In 2003 zocht prinses Margarita de media op. Zij beweerde dat haar man door de koninklijke familie is tegengewerkt. Volgens de Roy van Zuydewijn gebeurt dat nog steeds, ook na de scheiding van het stel, waardoor goede banen aan zijn neus voorbijgaan. Hij is daardoor niet in staat geweest een substantieel inkomen te generen en leeft hierdoor, naar eigen zeggen, al jaren van giften. "Ik zit in een soort zakgeldsituatie", zei hij eerder in EenVandaag. Om die reden loopt nu de zaak om partneralimentatie.

Villa zonder hypotheek

De directe aanleiding van de rechtszaak is de aankoop van een woonboerderij in Wassenaar voor een bedrag van 1,65 miljoen euro door prinses Margarita, zonder hypotheek. De Roy van Zuydewijn noemt het een van de aanwijzingen dat ze wél over vermogen beschikt, en dat ze dat ook in 2007 al deed.

Het huis staat alleen op haar naam. Prinses Margarita werkt nu als ontwerper van sieraden, maar volgens De Roy van Zuydewijn was zij daarmee niet in staat in korte tijd een hoog genoeg vermogen op te bouwen. Dat moet zij dus al hebben gehad, zegt hij. Met terugwerkende kracht wil hij daarom alsnog partneralimentatie van haar ontvangen.

Lees ook

Collectieve belastingaangifte

De familiezaak heeft ook een politieke lading. Premier Mark Rutte is politiek verantwoordelijk voor het Koninklijk Huis, en daarmee ook voor de uitlatingen van de thesaurier. Prinses Margarita deed in 2006 en 2007 meerdere opmerkelijke uitspraken voor de rechter. Zo kon zij over de jaren 2004 en 2005 in de rechtszaal geen belastingaangiftes overhandigen.

Ze gaf aan dat zij, met de volledige Koninklijke Familie, collectief belastingaangifte zou doen. Maar dit bestaat volgens fiscaal juristen helemaal niet. Ook voormalig staatssecretaris Weekers van Financiën wees dit enkele jaren geleden, na Kamervragen, naar het rijk der fabelen.

Advocaat Margarita: 'Cliënte heeft alle vertrouwen'

Prinses Margarita wil niet inhoudelijk reageren. Haar advocaat, mr. Carla Smeets, laat weten 'dat het een besloten zitting betreft over een familierechtelijke kwestie. Cliënte heeft alle vertrouwen in de rechters die over deze zaak moeten beslissen'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.