Edwin de Roy van Zuydewijn, de ex-man van Prinses Margarita de Bourbon de Parme, leidt tegenwoordig een kluizenaarsbestaan in Zuid-Europa. Dat blijkt uit een exclusieve reportage die EenVandaag donderdag 1 augustus uitzendt. 

De Roy van Zuydewijn vertelt over zijn tot op de dag van vandaag voortdurende strijd tegen de koninklijke familie. Zijn gevecht om eerherstel, zegt hij, kan hij niet opgeven. Al heeft hij dat vaak overwogen. Hij moet door. "Ik word er moe van. Heel moe van!" zegt hij. "Waarom, waarom moest ik kaltgestellt worden?"

Politiek boegbeeld van RTL Nieuws Frits Wester neemt het op voor De Roy van Zuydewijn: “Wat je ook van de man vindt, ik ben ervan overtuigd dat deze jongen onrecht is aangedaan.”

De in Zuid-Europa verblijvende De Roy van Zuydewijn heeft geen contact met de plaatselijke bevolking. Hij leeft in een afgelegen vakantiehuis midden op een berg, slechts vergezeld door zijn hond Pablo. Vrienden en familie betalen zijn huur en stoppen hem wat geld toe. Breed heeft hij het geenszins. Hij houdt zich bezig met het afronden van zijn boek, dat binnenkort in het Engels moet verschijnen.

De Roy van Zuydewijn is de eerste gast in de serie '20 jaar EenVandaag', die de rubriek in de maand augustus op werkdagen zal uitzenden. Hierin keren verslaggevers terug naar 'hun onderwerp'. 

Het contrast met tien jaar geleden is levensgroot. Hij woonde toen op kasteel Bartas, in Zuid-Frankrijk, met zijn toenmalige vrouw, Prinses Margarita de Bourbon de Parme, het nichtje van Koningin Beatrix. Hij is strategisch analist bij het Bouwfonds, heeft twee bedrijven en boert goed. Totdat hij merkt dat hij wordt tegengewerkt. Hij stelt dat hij wordt afgeluisterd, zijn doopceel wordt gelicht, er worden geruchten verspreid dat hij AIDS heeft en zijn Sociale Dienstdossier komt op straat te liggen. Samen met Margarita stapt hij eerst naar Koningin Beatrix om verhaal te halen, omdat ze vermoeden dat de tegenwerking vanuit de koninklijke familie komt, met name vanuit Prins Bernhard.

Uiteindelijk keert Margarita De Roy van Zuydewijn de rug toe. Kasteel Bartas wordt verkocht en sindsdien ligt er beslag op alle spullen van De Roy van Zuydewijn. Hij logeert bij vrienden en leidt sinds die tijd een zwervend bestaan. Sinds dit jaar leeft De Roy van Zuydewijn in zelfverkozen ballingschap, in Zuid-Europa.

Dit voorjaar wordt de kwestie Edwin de Roy van Zuydewijn opnieuw actueel. Schrijfster Jutta Chorus interviewt voor haar boek over Koningin Beatrix oud-hoofdredacteur Pieter Broertjes van De Volkskrant, die tijdens de laatste jaren van Prins Bernhard veel contact met hem had. Broertjes beweert dat Bernhard 'De Roy van Zuydewijn een gevaarlijk projectiel vond, dat uitgeschakeld moest worden'. Het bevestigt de stelling van De Roy van Zuydewijn en Margarita dat Bernhard achter de acties jegens hem zat. Broertjes bevestigt dat, maar wil er voorlopig niet over praten.

Voor Edwin de Roy van Zuydewijn is dit citaat cruciaal. De SP stelde al kamervragen en D66 zal premier Rutte ook om opheldering vragen. "Als Broertjes dit citaat eerder had gepubliceerd, had ik nog op Bartas gewoond met Margarita en twee, drie, vier kinderen", stelt De Roy van Zuydewijn donderdag.

‘Waarom moest ik kaltgestellt worden?’

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.