Voormalig echtgenoot van prinses Margarita de Bourbon de Parme, Edwin de Roy van Zuydewijn, heeft een aantal maal op het punt gestaan de strijd op te geven: “Het heeft mij alles gekost, mijn hele leven, de sterkste en krachtigste jaren van mijn leven. Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat er heel veel momenten zijn geweest waarop ik dacht, nu geef ik de pijp aan Maarten.” Dat zegt hij vanavond in de eerste aflevering van 20 Jaar EenVandaag die begint met de strijd van Edwin de Roy van Zuydewijn met de koninklijke familie.

Steun

Politiek boegbeeld van RTL Nieuws, Frits Wester, neemt het op voor De Roy. Wester sprak laatst een ex-minister die aangaf dat Edwin gepiepeld is: “Edwin heeft een fout gemaakt, hij heeft het opgenomen tegen de koninklijke familie en dat moet je niet doen. Dat wist Van Oldenbarnevelt al, de gebroeders De Witt, Schimmelpenninck, dat moet je niet doen.”

Gevolgd

De afgelopen jaren gaf Edwin de Roy van Zuydewijn aan achtervolgd en getapt te worden. Frits Wester geloofde dit niet tot het moment dat hij een keer met De Roy van Zuydewijn op het terras van het Apollo-hotel zat te lunchen. “Op een gegeven moment dat we op het terras zaten, schuiven er twee mannen aan op een tafeltje naast ons die duidelijk niet gekleed waren op een lunch in het Apollo-hotel. Als hij naar het toilet ging, ging een van die mannen naar het toilet, als ik naar het toilet ging, hetzelfde. Ze zaten op gehoortoestand. Op een gegeven moment rij ik weg, en het viel mij op dat er een auto achter mij aan reed tot ik de stad uit was. Ik heb het nummer genoteerd en belde een vriendje bij de politie Amsterdam. Die zei tegen mij, ja, dat is een auto van ons. Toen dacht ik, heeft hij toch gelijk, dit is raar.”

Sociale moord

De Roy van Zuydewijn kreeg het door wijlen prins Bernhard gedane citaat dat ‘Edwin een gevaarlijk projectiel was en uitgeschakeld moest worden’ te horen via een journalist uit Nederland. De Roy: “Ik moest de telefoon ophangen omdat het als een bliksemschicht bij me insloeg. Het betekende namelijk precies datgene dat Margarita en ik altijd gesteld hebben. Dat noemden ze in de Napoleontische tijd een ‘mort civil’, dat wil zoveel zeggen als een sociale moord. Je hoofd wordt er niet letterlijk afgehakt maar wel publiekelijk en figuurlijk.” Frits Wester ziet een patroon in de strijd van De Roy van Zuydewijn. Wester: “Ik heb toch het idee dat er rondom hem bewust een beeld gecreëerd is van die jongen is een dwaas, dat is een profiteur, die spoort niet, die deugt niet. Zou je dat met een andere burger ook zo doen in Nederland, wat voor krachten zitten daar dan achter?”

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

‘Waarom moest ik kaltgestellt worden?’

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.