Studenten in veel studentensteden zijn bang dat ze binnenkort hun studentenhuis uitgezet worden. De aanleiding? Strengere regels voor de verhuurders van die panden.

Lang niet iedere verhuurder krijgt een vergunning voor woningdelen in de huidige situatie en die is wel nodig om meerdere studenten in een pand te laten wonen. Studenten zijn bang dat verhuurders hen liever uit het pand zetten, dan dat ze moeite doen om een vergunning aan te vragen.

'Geen beleid voor de student'

"Dat dit beleid vóór de student is, vind ik één grote grap. Het beleid is met heel goede bedoelingen gemaakt, maar de gemeente houdt geen rekening met de slechte bedoelingen van huisbazen. De realiteit is dat huisbazen geen engelen zijn. Zij willen geen gedoe en gewoon veel geld verdienen", zegt Roeland Entz.

Hij studeert in Amsterdam en moest al eerder zijn studentenhuis uit. Hij inventariseerde op Facebook de problemen die onder studenten leven door de nieuwe regels. Hij verzamelende in korte tijd al 70 verhalen van gedupeerde studenten. Daarmee ging hij naar het Amsterdamse stadsbestuur.

Verkamering

Wat speelt er nu precies? Wethouder Laurens Ivens van de SP in Amsterdam wil paal en perk stellen aan de verkamering van huizen. Beleggers kopen huizen op en verdelen ze vervolgens in kamers om te verhuren. Dat gebeurt vaak door studenten of net afgestudeerden.

Maar verhuurders moeten voortaan een vergunning hebben en elke huurder een individueel contract aanbieden. Eerder was het zo dat alleen een zogeheten hoofdhuurder een contract hoefde te hebben. Er wordt straks een maximum gesteld aan het aantal verkamerde woningen van 5 procent per wijk.

Jongeren uitgebuit

Wethouder Ivens vindt dat deze maatregelen goed uitpakken voor studenten. "We hebben de afgelopen jaren heel vaak gezien dat jongeren volledig afhankelijk zijn van huisbaas, op straat worden gezet of uitgebuit. We willen ze meer zekerheid geven. Vanaf volgend jaar moeten huisbazen ook individuele contracten aan bewoners gaan geven."

De studenten zelf kijken daar heel anders tegenaan. Dat blijkt ook wanneer we te horen krijgen dat we vooral niet de voordeur van hun studentenhuis mogen filmen. Volgens hen kan er zomaar een gemeenteambtenaar op de stoep staan.

Contract niet verlengd

"Mijn vorige huis was op Overtoom in Amsterdam, iemand anders daar was hoofdhuurder. Ik zou dat contract overnemen. Maar de verhuurder heeft simpelweg het contract niet meer verlengd. De verhuurder wilde van de ruimte twee appartementen maken. Dan heb je geen vergunning nodig", vertelt studente Rachel Tucker.

Lees ook

De problematiek speelt niet alleen in Amsterdam, ook in andere steden zoals Leiden, Delft, en Zwolle kijken ze naar nieuwe strengere regels om de zogeheten verkamering tegen te gaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.