Een nieuwe vluchtelingenstroom kan volgens NVM-voorzitter Onno Hoes flinke druk leggen op de woningmarkt en daarbij kunnen de huizenprijzen extra stijgen. Maar volgens deskundigen valt die urgentie wel mee.

De huizenprijzen zullen nog harder stijgen als er een nieuwe vluchtelingenstroom uit Syrië naar Nederland komt, daarvoor waarschuwt NVM-voorzitter Onno Hoes op radiozender BNR. De druk op de Nederlandse woningmarkt wordt volgens hem te groot.

'Loopt niet zo'n vaart'

Emeritus hoogleraar woningmarkt, Johan Conijn, denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen. "Het valt niet te verwachten dat de komst van vluchtelingen naar Nederland meteen een grote impact heeft op woningprijzen. Natuurlijk hangt alles met alles samen, dus op termijn zal het enige invloed kunnen hebben, omdat er meer vraag naar woningen is."

Hij voegt toe: "Maar, het hangt er ook sterk van af welke maatregelen worden genomen. Als er flexwoningen worden gebouwd, of andere vormen van huisvesting waar vluchtelingen in kunnen worden gehuisvest, dan zal het effect nog veel minder zijn."

Lees ook

'Vluchtelingen worden meestal in sociale huurwoningen geplaatst'

Vrijwel de meeste vluchtelingen die naar Nederland komen zullen niet in aanmerking komen voor koophuizen. Dat laat Sander Schaap van Vluchtelingenwerk Nederland weten. "Vluchtelingen die naar Nederland komen hebben huis en haard moeten achterlaten. Het laatste restje middelen dat ze hadden, hebben ze vaak aan een mensensmokkelaar moeten geven. Tegen de tijd dat ze een verblijfsvergunning krijgen worden ze meestal uitgeplaatst naar een sociale huurwoning in de gemeente waar ze terecht zijn gekomen."

"Als het er al van komt dan duurt het vaak jaren voordat ze hier een bestaan hebben kunnen opbouwen, een permanente verblijfstatus hebben, een baan hebben en eventueel kunnen sparen of een hypotheek kunnen krijgen om daadwerkelijk zelf een huis te kunnen kopen", besluit hij.

'Komst vluchtelingen geen direct effect op woningprijzen'

Emeritus hoogleraar Woningmarkt, Johan Conijn, bevestigt ook dat vluchtelingen vooral geplaatst worden in sociale huurwoningen. Hij zet daarom ook vraagtekens bij de uitspraak van de NVM-voorzitter.

"Per saldo zal ik denken dat de uitspraak van Onno Hoes niet juist is. Je mag niet verwachten dat de komst van vluchtelingen een substantieel effect heeft op de woningprijzen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.