Het recreatiepark, een ideale plek om tot rust te komen. Maar, een groot deel van de vakantiewoningen is permanent bewoond, wat niet overal mag. Zeger Wijnands (87) wil wonen in een recreatiewoning juist legaliseren: 'Een park is een goede noodoplossing.'

Zelf zit Zeger Wijnands noodgedwongen in een recreatiepark in Putten. "Voor veel mensen die niet bij de gewone woningmarkt kunnen komen, is dit een goede, tijdelijke oplossing. Maar het mag niet overal. Soms wordt het gedoogd, soms voeren gemeenten actief beleid om mensen uit hun recreatiewoningen te krijgen." Hij heeft zijn vereniging, genaamd Stop De Jacht Op Bewoners Van Recreatiewoningen, opgericht voor de bewoners die hun vakantiewoning kwijt dreigen te raken. Want deze mensen kunnen vaak nergens anders terecht.

Inspanningsverplichting gemeente

Mensen hebben allerlei verschillende redenen waarom ze op een vakantiepark wonen. "Ze zijn op straat gezet of hebben of kunnen een gewone woning niet betalen. En de overheid is niet in staat om een oplossing aan te dragen", klaagt Wijnands.

"En dat terwijl de gemeente een inspanningsverplichting heeft om haar inwoners goed te huisvesten. Zolang er een structureel woningtekort is, vind ik dat mensen legaal moeten kunnen wonen in een recreatiepark."

Lees ook

Toeristen

Wijnands hoort één reden voor het verdrijven van de permanente bewoners vaak terugkomen. "Gemeenten proberen op deze manier het toerisme een impuls geven." Wijnands ziet daar echter geen heil in.

"Een recreatiepark is onder toeristen geen populaire optie meer. Het is duur vakantie vieren, voor hetzelfde geld kun je naar Turkije. In het hoogseizoen is in veel parken slechts driekwart van de huisjes bezet. Dan kan je beter mensen hebben die er jarenlang willen blijven."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.