Negen nabestaanden van de Argentijnse militaire junta willen een nieuw strafrechtelijk onderzoek naar Jorge Zorreguieta. Zij vragen in een persoonlijke brief aan de Tweede Kamer en het OM om een strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de vader van Prinses Máxima bij verdwijningen en martelingen.

Dit blijkt uit een uitzending van het televisieprogramma EenVandaag. Zorreguieta (84) was ten tijde van Videla (onder)-secretaris van het ministerie van Landbouw.

Onderzoeksjournalist Arnold Karskens reisde voor zijn stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden afgelopen september door Argentinië en sprak met negen briefschrijvers: nabestaanden van slachtoffers en mensen die werkten voor het ministerie van Landbouw.

In zijn eerdere verklaringen stelde Zorreguieta dat hij tijdens de dictatuur nooit heeft geweten van de repressie en de excessen militair geheim waren. Naar schatting zijn na de staatsgreep op 24 maart 1976 in 7,5 jaar ruim 12.000 mensen als gevolg van geweld om het leven gebracht. Duizenden worden vermist.

De Joodse Alberto Golberg vertelt bijvoorbeeld hoe hij, na twee dagen te zijn gemarteld, in april 1976 bezoek krijgt in de gevangenis van zijn personeelsfunctionaris van een onderzoekscentrum dat valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Landbouw (en dus onder Zorreguieta). De beambte overhandigt hem namens het ministerie zijn ontslagbrief. Het ministerie zou dus op zijn minst moeten hebben afgeweten van de praktijken van de militaire junta, zo luidt de lezing.

Advocate Liesbeth Zegveld doet op basis van de verklaringen opnieuw aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen Jorge Zorreguieta. Eerder verklaarde het OM zich niet ontvankelijk omdat er geen rechtsgrond zou zijn om Zorreguieta te vervolgen. Ook zouden er te weinig bewijzen zijn.

Een door Nederland ondertekend nieuw verdrag tegen de gedwongen verdwijning van personen en de nieuwe verzamelde verklaringen van Karskens, bieden voldoende aanleiding voor onderzoek, aldus advocaat Zegveld.

Vanavond in EenVandaag een uitgebreide reportage over het onderzoek. Kijk hier alvast een voorproefje:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.