Bij de Tweede Kamer worden vandaag negen brieven van Argentijnen aangeboden. De schrijvers willen een nieuw strafrechtelijk onderzoek naar Jorge Zorreguieta, de vader van Prinses Máxima, en zijn betrokkenheid en verantwoordelijkheid bij verdwijningen en martelingen.

Het is een tijdje stil geweest, maar de discussie rondom Jorge Zorreguieta is daarmee weer volop opgelaaid. Vanavond in EenVandaag een overzicht van de gebeurtenissen van de afgelopen tien jaar. Zo was Zorreguieta niet welkom bij het huwelijk tussen zijn dochter en Kroonprins Willem-Alexander, maar in de daaropvolgende jaren verscheen hij in Nederland wel aan de zijde van de koninklijke familie.

Negen nabestaanden van de Argentijnse militaire junta willen een nieuw strafrechtelijk onderzoek naar Zorreguieta. Advocate Liesbeth Zegveld doet op basis van de verklaringen opnieuw aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen de voormalige Argentijnse minister van Landbouw onder het regime van Videla. Eerder verklaarde het OM zich niet ontvankelijk omdat er geen rechtsgrond zou zijn om Zorreguieta te vervolgen. Ook zouden er te weinig bewijzen zijn.

Kijk hier de EenVandaag-reportage van gisteren nog eens terug:

(Foto: Jorge Zorreguieta, koningin Beatrix en prinses Maxima in oktober 2007 voorafgaand aan de doopplechtigheid van prinses Ariane in de Kloosterkerk in Den Haag.)

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.