Door corona is er straks minder geld beschikbaar voor onderzoek naar nieuwe behandelingen van kinderkanker. Artsen van het Prinses Máxima Centrum zijn bang dat dit onnodig levens zal kosten.

Sinds de start van de coronacrisis komt er veel minder geld binnen voor onderzoek naar behandelingen voor kinderen met kanker. De giften waarmee research en faciliteiten worden gefinancierd zijn sterk geslonken. Daarom moeten we - ook nu - de reguliere zorg niet vergeten, zegt medisch directeur Rob Pieters van het Prinses Máxima Centrum. "We merken dat er door corona minder inzamelacties en evenementen gehouden worden. Daardoor krijgen wij ook minder geld binnen voor onderzoek. Maar als we nieuwe behandelingen willen ontwikkelen, dan is financiële steun hard nodig."

'Straks is het te laat'

Sinds 2018 wordt alle zorg voor kinderen met kanker in Nederland ondergebracht in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Ze hebben er een duidelijke missie: ieder kind met kanker genezen. En de resultaten zijn ernaar: vier op de vijf kinderen geneest inmiddels. Maar het zouden er nog meer kunnen zijn.

De lopende kankerzorg voor kinderen komt door corona niet in gevaar, maar nieuwe onderzoeken wel, vertelt Pieters. "We zien dat nu al gebeuren. We kunnen veel minder aanvragen indienen voor nieuw onderzoek. Dan loop je straks jaren achter en is het voor sommige kinderen gewoon te laat."

Succesvolle immuuntherapie

Een van de voorbeelden waar het om gaat, is de ontwikkeling van immuuntherapie voor kinderen met kanker. "Dit verkeert echt nog in de beginfase. Bij volwassenen zijn er spectaculaire resultaten mee geboekt in de afgelopen jaren. Bij kinderen geven we immuuntherapie alleen nog bij leukemie en heel soms bij lymfeklierkanker, en daar zijn ook grote stappen gemaakt. Het is een spectaculaire verbetering ten opzichte van de 'normale' therapieën, zoals chemokuren."

"Maar om dit verder te brengen, zodat het ook voor andere vormen van kinderkanker gebruikt kan worden, is er nog veel onderzoek nodig. Daarmee zijn behoorlijke bedragen gemoeit. Maar we hebben het wel over kinderen die nog een heel leven voor zich hebben", benadrukt Pieters.

Lees ook

Subsidie krijgen moeilijker

Eelco Hoving is kinderneurochirurg in het Prinses Máxima Centrum en geeft leiding aan verschillende onderzoeken. "Met de komst van dit ziekenhuis zijn er veel nieuwe onderzoeken gestart en die willen we voortzetten. Maar we merken dat het door corona moeilijker is om subsidie te krijgen."

Hoving ziet dat er minder geld beschikbaar is en dat de concurrentie veel groter wordt om een onderzoeksproject toch gefinancierd te krijgen. "Met als gevolg dat bepaalde onderzoeken - die je toch wel heel graag wilt uitvoeren - niet gerealiseerd kunnen worden."

Nog niet de beste medicijnen

De 1-jarige Noa is een van de kinderen die op dit moment een behandeling krijgt in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Bij haar werd afgelopen december een hersentumor geconstateerd.

"Het is zeer ernstig", vertelt vader Daniël Roel. "Er is een kans dat ze geneest, maar die is heel klein. Er zijn nog niet de beste medicijnen voor." Voor de ouders van Noa is het een opluchting dat hun dochter geholpen kan worden in het Utrechtse kinderziekenhuis. "Het is niet fijn om hier te zijn, maar we zijn in hele goede handen."

Noa op haar ziekenhuiskamer met haar ouders
Bron: EenVandaag
Noa op haar ziekenhuiskamer met haar ouders

Corona ver weg

Noa's behandeling maakt deel uit van een Europees onderzoek dat door giften tot stand is gekomen. Ze krijgt een experimentele behandeling die niet overal gegeven kan worden. Dat de fondsen voor vervolgonderzoek onder druk staan, was voor het gezin dan ook heftig nieuws.

Doordat hun dochter zo ziek is, voelt corona heel ver weg. Des te frustrerender dus, dat er daardoor indirect ook minder geld beschikbaar is voor onderzoek dat hun eigen kind zou kunnen helpen.

Lees ook

Steunfonds voor kankeronderzoek

De medisch directeur van het Prinses Máxima Centrum doet een oproep aan het kabinet om een steunfonds te starten voor kankeronderzoek.

"We steunen allerlei sectoren in Nederland, en terecht, maar we vinden dat we de blik ook iets meer naar voren moeten richten. Het onderzoek van vandaag loopt geen gevaar, maar wel dat van morgen. We moeten aandacht hebben voor iets wat in de toekomst grote gevolgen kan hebben."

Ook KWF heeft het moeilijk

Stichting KiKa laat in een reactie weten dat corona ook impact heeft op hun inkomsten, maar dat ze desondanks aan alle financiële verplichtingen richting het Prinses Máxima Centrum, maar ook daarbuiten, kunnen voldoen.

KWF Kankerbestrijding verwacht dit jaar tientallen miljoenen mis te lopen en ook voor aankomend jaar minder onderzoeksgeld ter beschikking te hebben.

Bekijk hier de reportage:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.