De piloten van Air France lijken gehoor te vinden bij de top van het bedrijf met hun pleidooi om de groei in capaciteit binnen Air France-KLM ‘evenwichtiger' te verdelen. Dat zou ten koste gaan van KLM, dat momenteel groeit terwijl het Franse zusterbedrijf krimpt.

Afgelopen maandag berichtte EenVandaag al over de spanningen tussen KLM en zustermaatschappij Air France:

Volgens het Franse dagblad Le Figaro is aankomend topman Jean-Marc Janaillac bereid om de afspraken die in 2004 bij de overname van KLM zijn gemaakt, nog eens te herzien. Toentertijd is ook met de Nederlandse overheid afgesproken dat de fusie van de twee vliegmaatschappijen niet te koste mocht gaan van de ontwikkeling van het netwerk van KLM en Schiphol. 

  • Radio EenVandaag berichtte al eerder over de staatsgaranties over Schiphol en de KLM.

Dat was de afgelopen jaren ook niet het geval. KLM groeide zelfs harder dan Air France. De laatste tijd is dat verschil groter dan voorheen.

De Franse piloten zijn echter van mening dat de groei van KLM deels te danken is aan Air France en daarom dreigen zij nu met acties. De piloten dreigen aanstaande zaterdag 11 juni, de tweede dag van het EK Voetbal in Frankrijk, te gaan staken. De Telegraaf meldt dat Air France nu van plan is om KLM-vluchten te gaan overhevelen naar Parijs, om zo de Franse piloten tegemoet te komen en hen meer werk te geven.

Dit besluit zorgt ervoor dat de luchthaven Schiphol bestemmingen verliest en er banen verloren zullen gaan. Er is dus nu voor het eerst sprake van een aanval op de afspraken tussen de Nederlandse overheid en Air France/KLM. 

KLM herhaalde in een reactie dat acties van het Franse personeel ‘destructief’ zouden zijn, net nu de luchtvaartgroep na jaren van verliezen weer de goede kant op gaat. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij benadrukte dat Air France zelf opdraait voor de kosten van een eventuele staking.

  • Haalt KLM de 100 jaar? Lees hier de longread van EenVandaag

Voorzitter Steven Verhagen van de pilotenvakbond VNV zegt zich niet te kunnen voorstellen dat de staking ten koste kan gaan van de KLM en Schiphol zonder enig overleg met de KLM en de Nederlandse bonden: ’Dat lijkt me onbestaanbaar’, zei hij. ‘Als ze al onder druk zulke toezeggingen doen, kunnen ze die nooit waarmaken.’

Moet KLM een andere partner zoeken dan Air France? Zo ja, welke en zo nee, waarom niet?

Vanavond in de uitzending zal Erwin Rog van de Vakbond de Unie te gast zijn.

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. Lammert de Bruin bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.