Bijna vijftien jaar geleden werd er nog geproost op de fusie tussen de Nederlandse KLM en Franse Air France. Maar nu zijn er grote zorgen over de toekomst van de luchtvaartmaatschappij. Door een cao-conflict met de Franse piloten wordt er al weken gestaakt in Frankrijk en dat kost Air France miljoenen per dag. De topman van het bedrijf is vorige week opgestapt, de koers van het aandeel Air France-KLM is daarna ingestort en de Franse regering heeft al laten weten dat ze niet bijspringen als de Franse maatschappij financieel in de problemen komt. En terwijl KLM al jaren winst maakt, blijft Air France rode cijfers schrijven. Is het daarom niet beter als het 'huwelijk' ontbonden wordt en KLM zelfstandig verder gaat?

KLM-topman Pieter Elbers zei gisteren bij Buitenhof dat een splitsing tussen de twee ‘ondenkbaar’ is. Ook volgens luchtvaarteconoom Jaap de Wit is bij elkaar blijven de beste optie. “KLM is opgekocht door Air France en zij zullen KLM niet snel laten gaan. De Nederlandse tak maakt winst en die winst kan het verliesgevende Air France goed gebruiken.” Bovendien zijn de twee maatschappijen nu zo met elkaar vervlochten, dat het voor beide niet goed is als je ze nu uit elkaar haalt. “De KLM maakt misschien wel winst, maar dat betekent niet dat als de luchtvaartmaatschappij zelfstandig is ze dat nog steeds doet. Daarvoor is KLM te klein, ze heeft Air France nodig als partner.” Als voorbeeld noemt De Wit Amerika, daar zijn nog maar drie grote luchtvaartmaatschappijen over. “En ook in Europa zie je dat de kleinere maatschappijen het moeilijk hebben, zoals Alitalia.” 

'Overname was echt nodig, anders bestond KLM niet meer'

Ruim dertig jaar vloog Ruud Holswilder voor KLM, negen jaar geleden maakt hij zijn laatste vlucht in de blauwe zwaan. “Ik was er zelf niet zo blij mee toen de KLM samenging met Air France. Maar nu zie ik wel dat die overname echt nodig was, anders bestond KLM nu niet meer.” Hij hoopt dan ook dat het Franse deel eruit komt met de bonden en het slepende cao-conflict wordt opgelost. Want de stakingen kosten het luchtvaartconcern veel geld. De zeven stakingsdagen in februari en maart hebben 170 miljoen euro gekost. 

KIJK&LEES OOK:

Het is overigens niet de eerste keer dat er spanningen zijn tussen de top en het personeel van Air France. In 2015 zorgde de aankondiging van een reorganisatie voor rellen en moest de directeur personeelszaken vluchten onder escorte van bewakers. “Zo lang die bonden ook nu weer blijven dwarsliggen, is het moeilijk om tot een oplossing te komen. Hopelijk wordt het snel opgelost”, aldus Holswilder. Want Air France moet snel weer winst gaan maken. De Wit: "Het gaat nu goed met de economie dus de vette jaren voor de luchtvaart zijn aangebroken. We weten ook dat dit over een paar jaar weer minder wordt, dus dan moeten de maatschappijen reserve hebben. Als je nu geen winst maakt, zoals Air France, heb je dan een probleem." Woensdag is de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM en wordt waarschijnlijk de nieuwe topman gepresenteerd. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.