De samenwerking tussen KLM en Air France wordt veel besproken sinds de aankoop van aandelen Air France-KLM door de Nederlandse regering. Een noodzakelijke stap om de belangen van Nederland goed te vertegenwoordigen, aldus minister Hoekstra.

Ondanks dat dit nodig was, presteert de Nederlandse KLM-tak van het bedrijf beter dan de Franse. De Franse econoom Pascal Perri vertelde vorige week op de Franse tv waarom dat volgens hem zo is. "In Nederland zijn de sociale lasten veel lager en in Frankrijk zijn de landingsrechten twee keer zo hoog", daarmee verwijzend naar KLM en Air France. Maar, klopt die uitleg ook?

Lees ook

Sociale lasten

Frankrijk-correspondent Stefan de Vries is sinds jaar en dag werkzaam en woonachtig in Frankrijk. Hij weet te melden dat de sociale lasten in Frankrijk inderdaad een stukje hoger liggen dan in Nederland. "Al zijn die vergelijkbaar met de Belgen en de Duitsers." Oftewel: niets wereldschokkends.

Daarnaast meldde De Vries dat de inkomstenbelasting aanmerkelijk lager ligt in Frankrijk. "Dus aan de ene kant betaal je wat minder, aan de andere kant wat meer. Ik kan me niet voorstellen dat dit nu het verschil tussen KLM en Air France verklaart."

Landingsrechten

Alleen de social lasten zouden volgens econoom Perri ook niet het verschil verklaren. Hij wees ook op de landingsrechten. Die zijn in Frankrijk twee keer zo duur als in Nederland.

Dat klinkt vreemd, maar blijkt wel waar te zijn. "Ja, je komt op ongeveer twee keer zoveel uit in Frankrijk", vertelt Joost Zuidberg, van Sociaal Economisch Onderzoek. Dat bureau rapporteert jaarlijks aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat over de landingsrechten bij verschillende luchthavens. "Parijs is eigenlijk altijd duurder dan Schiphol."

Wel verschil, geen verklaring

Toch zijn de landingsrechten maar zo'n 5 procent van alle kosten van de luchtvaartmaatschappij, en ook het verschil tussen de sociale lasten is niet enorm.

We kunnen dus concluderen dat econoom Pascal Perri gelijk had. Maar deze twee feiten verklaren niet het gehele verschil in winst tussen KLM en Air France, en dat was wel de context waarin hij zijn stellingen deed.

Feit of Fictie: Is het verschil in winst tussen Air France en KLM te verklaren door sociale lasten en landingsrechten?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.